Županijska uprava za ceste poručila građanima: Uzmimo ponekad lopatu za snijeg u ruke

08:31h
0
Foto: www.kckzz.hr

S prvim snijegom odmah su među građanima, osobito na društvenim mrežama, krenuli i komentari o (ne)čišćenju prometnica. U petak su u Koprivnici i okolici doista mnoge prometnice bile slabo prohodne, situacija se popravila kad je prestao padati snijeg, pa su ralice uspjele dosta toga očistiti.

Iz Županijske uprave za ceste oglasili su se u petak priopćenjem u kojem ističu kako su ‘za nastupajuće meteorološke uvjete, zajedno sa svojim ugovornim izvoditeljima, pripremljeni kao i svih dosadašnjih godina’.

– Čišćenje prometnica se odvija po propisanim prioritetima i propisanim brojem mehanizacije i opreme za što je donesen Operativni program zimske službe. Pošto je nemoguće istovremeno čišćenje snijega na svim prometnim pravcima, molimo građane za strpljenje jer će sigurno i njihova cesta biti prohodna kada dođe na red po prioritetu.Cilj je prohodnost cesta što istovremeno ne znači tzv. crnu cestu nego je u velikom dijelu cesta dozvoljen i ugaženi snijeg. Skrećemo pozornost na obaveznu uporabu zimske opreme na vozilima za što će strogu kontrolu provoditi djelatnici policije. Istovremeno molimo građane da ne rade bezrazložne pritiske na policiju,  ŽUC i naše ugovorne izvoditelje,  PZC Cestogradnju i Ceste Bjelovar. Upućivanjem poziva da se baš dionica ceste gdje žive očisti prije drugih ili paušalne ocjene da se ne čisti ništa, stvara se nervoza kod svih, a do zastoja na cesti uglavnom dolazi zbog neodgovornih vozača bez zimske opreme koji misle da će još ovaj put uspjeti proći sa ljetnim gumama – ističe se u priopćenju ŽUC-a objavljenom na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Iz ŽUC-a podsjećaju kako upravljaju sa 872 km javnih cesta te da na području županije zimsku službu provode još i Hrvatske ceste za državne ceste, Koprivničke ceste d.o.o., komunalne i druge tvrtke  koje su ugovorene od strane općina.

– Čuvajmo živote i imovinu, uštedimo u ovim teškim vremenima za stvarno povećanje standarda cesta asfaltiranjem novih cesta ljeti, a ne bacanjem ogromnih količina soli u prirodu zimi. Prilagodimo se zimskim uvjetima vožnje i života te uzmimo ponekad lopatu za snijeg u ruke, a ne telefon, prije i jednostavnije ćemo riješiti problem – poentiraju iz ŽUC-a u svom priopćenju za javnost.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW