Županijski HNS: Budimo ljudi, ne ignorirajmo nasilje

18:05h
0
Melita Samoborec // Foto: Arhiva

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Županijska organizacija HNS-a Koprivničko-križevačke želi upozoriti kako je nasilje nad ženama civilizacijski potpuno neprihvatljivo. Da se još uvijek radi o velikom problemu i u svijetu i u Republici Hrvatskoj i da su žene izložene nasilju zato što su žene, upozorila je šefica županijskog HNS-a i dogradonačelnica Koprivnice Melita Samoborec.


– Danas je Dan borbe protiv nasilja nad ženama, ali zapravo svaki dan bi trebao biti dan borbe protiv nasilja, kako nad ženama, tako i nad svim ljudima. Nasilje nad ženama je kukavičluk i samo kukavice i slabići su nasilni prema ženama ili nasilni prema bilo kome. Mi u HNS-u se nadamo da će Hrvatski sabor do kraja ovog mandata ratificirati i Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe koja se izravno bori protiv nasilja nad ženama i koja je još jedan doprinos u toj borbi, koju moramo nastaviti danas, ali i svaki dan u godini – poručila je Samoborec.

Na činjenicu da je nasilje, nažalost, prošireno u svim slojevima društva i događa se bez obzira na status ili obrazovanje upozorila je i predsjednica koprivničkog HNS-a, Andreja Horvat Friščić.

– Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana i to od strane svog partnera. Taj podatak, ali i istraživanja svuda u svijetu, pokazuju da je obitelj najnasilnija društvena grupa modernog društva. To je potpuno neprihvatljivo. I zato, ukoliko vidite, čujete ili primijetite nasilje, nazovite 192. Budimo ljudi, ne tolerirajmo nasilje – poručila je Horvat Friščić. 

čitam...