Županijski proračun ipak usvojen

15:55h
0
Unatoč burnoj raspravi proračun je ipak usvojen // Foto: Ivan Brkić

Nakon burne i dugotrajne rasprave, na današnjoj sjednici Županijske skupštine donesen je Proračun Koprivničko-križevačke županije za iduću godinu. Proračun je usvojen većinom glasova, iako su članovi Kluba SDP-a i HNS-a te potpredsjednik Županijske skupštine i član HDSS-a Vlado Miklobušec bili za prekid sjednice i dodatno proučavanje proračuna.

Uvod u najzanimljiviju točku dnevnog reda napravio je župan Darko Koren koji je rekao kako su prijedlog proračuna za 2011. godinu i projekcije za 2012. i 2013. izrađeni prema smjernicama Vlade te da ukupni planirani prihodi za iduću godinu iznose 131 milijun i 232 tisuće kuna.

 

U ime Kluba SDP-a i HNS-a prisutnima se obratio Marinko Bagarić koji je rekao kako članovi ovih stranaka nisu u potpunosti zadovoljni proračunom te kako ih je zasmetao pritisak vršen u medijima proteklih dana.

– U javnim nastupima obmanjivali ste javnost da će doći do kolapsa ako se ne usvoji proračun, a nitko od nas ni u jednom trenutku nije rekao da mi idemo na rušenje istog. Svima nam je u cilju da se proračun donese, ali mi imamo neke primjedbe i htjeli bi da se to razmotri. Smatramo da su preveliki troškovi promidžbe, isto kao što smatramo da u ova teška vremena ne treba dolaziti do nabavke novih automobila i da ne treba previše novaca trošiti na službena putovanja – rekao je Bagarić te zaključio kako je stav koalicije SDP-HNS da je moguće smanjiti troškove proračuna za 25% i preusmjeriti ih na neke druge, potrebnije projekte kao što je npr. priključak pojedinih općina na vodoopskrbnu mrežu.

Na sveopće iznenađenje, protiv usvajanja proračuna se pobunio i član vladajuće koalicije, HDSS-ov Vlado Miklobušec koji je rekao kako su vijećnici imali premalo vremena za proučavanje ovako važnog dokumenta kao što je proračun te da želi prekid sjednice i nastavak iste za nekoliko dana. Na njegovu stranu stala je i koalicija SDP-HNS koja je isto tako predložila prekidanje sjednice kako bi se još nekoliko dana dobilo za proučavanje.

– Želimo dobro i skupštini i županiji i zbog toga smo ovaj prijedlog i iznijeli – rekao je Bagarić.

Na njihovu žalost, prijedlog o prekidu sjednice nije prošao jer im je za to nedostajao još jedan glas, a sjednica je nastavljena na zadovoljstvo HDZ-a i HSS-a.

– Nakon što vaš prijedlog o prekidu sjednice nije prošao, predlažem vam da usvojite proračun koji ide u korist naše županije, a vas gospodine Miklobušec molim da ga ne prihvatite – rekao je vidno uzrujani Koren te na taj način najavio vjerojatni izlaz HDSS-a iz koalicije sa HDZ-om i HSS-om. 

Kako amandmani koalicije SDP-HNS nisu doneseni u skladu s pravilima, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak odlučio je da se o njima neće ni glasati, već se krenulo na izglasavanje proračuna.

Kako većinu u Županijskoj skupštini ima vladajuća koalicija na čelu s HDZ-om i HSS-om, proračun je usvojen, a zanimljivo je da je svoj glas za proračun dala i članica SDP-a Helga Jug koja je odmah nakon glasanja, uz mnoge čudne poglede, napustila sjednicu. Protiv usvajanja proračuna glasali su članovi SDP-a i HNS-a dok je Miklobušec bio suzdržan.