OD PONEDJELJKA

Županijski učenici tri-četiri sata bit će u školi koja neće početi istovremeno za sve, mijenjaju se odmori te način prehrane

Uputa HZJZ-a kaže da sva djeca za koju se može osigurati skrb od kuće, a posebice djeca s kroničnim bolestima, ostanu kod kuće.

12:30h
0
Školska nastava
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Predviđeno je da se učenici od prvog do četvrtog razreda u ponedjeljak 11. svibnja vrate u školske klupe u sklopu treće faze popuštanja mjera. Elektroničkim putem stoga je održan sastanak župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, njegova zamjenika Ratimira Ljubića te pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ane Mušlek s ravnateljima osnovnih škola županijskog područja.

Ljubić je pritom iznio preporuke glede provođenja nastave mješovitog modela koji bi trebao povezivati nastavu na daljinu i uživo u učionici. Dakle, nije predviđeno da učenici i učitelji nose maske i rukavice, rad će se provoditi u skupinama od deset sudionika, a kako bi se smanjio protok i doticaj učenika, razredni odjeli neće početi s nastavom u isto vrijeme. Također, školski odmori provodit će se s određenim razmakom. Glede, pak, velikog odmora, preporuka glasi da se hrana učenicima podijeli u učionici ili na otvorenom školskom prostoru, s time da je fokus na jednostavnim obrocima.

– Trebat će sinkronizirano raditi u školama i u Školi na trećem, a prema Uputi HZJZ učitelj u školi bi trebao provoditi što je više moguće vremena na otvorenom – rekao je Ljubić, dodavši da se nastava Tjelesnog i zdravstvenog odgoja ne bi trebala odvijati u zatvorenom prostoru, kao niti intenzivne tjelesne aktivnosti.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Prosječno bi djeca u školi trebala provoditi tri do četiri školska sata, a uputa HZJZ-a kaže da sva djeca za koju se može osigurati skrb od kuće, a posebice djeca s kroničnim bolestima, ostanu kod kuće. Roditelj ili skrbnik pisanom izjavom ravnatelju prije no što se dijete uključi u nastavu morat će potvrditi da dijete nema simptome i bolesti i da su majka i otac zaposleni. Usto, prijevoz nije predviđen, već će roditelji djecu dovoditi do ulaza, držeći potreban razmak.

– Trenutno je najvažnije je anketirati i kontaktirati roditelje kako bi utvrdili koji će učenici doći u školu. Kada ćemo baratati konkretnim brojem, dogovarat ćemo daljnje korake i vidjeti što je s prijevozom i je li on uopće potreban – izjavio je Ljubić.

Dodajmo da se može osigurati i uključivanje u školu učenika s teškoćama uz podršku pomoćnika u nastavi ako roditelj ne može osigurati njihov ostanak kod kuće. Ako učenik nije u razrednoj nastavi, škola mu je dužna osigurati primjereni prostor, poručuju iz županije.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Županijski Stožer civilne zaštite, tvrdi Ljubić, osigurao je dezinficijens, dok će ostale materijale i sredstva za čišćenje osigurati škole u skladu s ugovorima. Ujedno se raspravljalo o upisima u srednje škole, s čime u vezi je pročelnica Mušlek kazala kako zbog koronavirusa nije moguće provesti klasičnu promociju upisa, već će se prebaciti na medijske platforme kako bi roditelji mogli doći do potrebnih informacija.

– Dajem vam punu podršku u nastojanjima da ovu školsku godinu završimo na najbolji
mogući način. Svjestan sam da vam nije bilo lako funkcionirati u okolnostima u kojima ste odvojeni od svojih učenika te da online nastava ne može zamijeniti izravan pristup, no pokazali ste da se uz dodatni angažman i rad na daljinu može provesti kvalitetno. Pred nama je treća faza popuštanja mjera koja predviđa i povratak u škole za učenike razredne nastave i to će sigurno biti dodatni izazov za vas ravnatelje, vaše djelatnike te za učenike i njihove roditelje. Važno je pridržavati se preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te epidemioloških uputa HZJZ-a kako bi povratak u školske klupe prošao sa što manje poteškoća. Županija će kao i uvijek biti na usluzi i siguran sam da ćemo iz ove situacije zajednički izaći mnogo jači – poručio je Koren.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

čitam...
Loading...