Pet Mršićevih godina na čelu tvrtke

“Podravka je danas najbolje što Hrvatska ima”

Morali smo donijeti odluku hoćemo li od kompanije napraviti nešto dobro, perspektivno, što će rasti, ili ćemo se nastaviti vrtjeti u krugu, rekao je Zvonimir Mršić.

18:15h
0
Zvonimir Mršić // Foto: Matija Gudlin

Zvonimir Mršić prije pet godina došao je na čelo Podravke, a povodom te obljetnice Novi list je napravio analizu njegovog vođenja tvrtke u tom razdoblju.

Ističu udvostručenje vrijednosti Podravke na tržištu, njene dionice prije pet godina vrijedile su 1,4 milijarde kuna, a danas vrijede 2, milijarde. Samo od prošlog ljeta cijena dionice je skočila više od 30 posto, s 310 na 410 kuna.

– Kompanija je uspješno sanirala posljedice afera i doživjela prekretnicu. Iz gubitaša se pretvorila u profitabilnu tvrtku, s čistom dobiti od 400 milijuna kuna u 2015. godini. Počela se brže širiti izvan granica zemlje, jer želi postati najveća multinacionalna kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj – piše Novi list, te napominje da je Podravka jedina hrvatska tvrtka koja djeluje u 24 države i izvozi u više od 60 zemalja.

– Morali smo donijeti odluku hoćemo li od kompanije napraviti nešto dobro, perspektivno, što će rasti, ili ćemo se nastaviti vrtjeti u krugu. Stalno se govorilo da je Podravka kompanija s velikim potencijalom, ali ona ga nikako nije pokazivala. Postojala je opasnost da financijsko poslovanje kompanije dođe u pitanje, ili da Podravka nekome postane jeftina meta za preuzimanje. Naše je strateško usmjerenje da u pet godina budemo u grupi od 20 posto najboljih kompanija u našoj branši, u regijama u kojima djelujemo – rekao je Mršić za Novi list.

Podravka // Foto: Matija Gudlin

U prvih devet mjeseci prošle godine Podravka je povećala prodaju za još 23 posto pa je ukupni prihod preskočio tri milijarde kuna. Prodaja je rasla na svim glavnim tržištima, no najviše u Rusiji gdje je bila čak 55 posto bolja.

Uspješnom širenju na strana tržišta pridonijelo je i razvijanje posebnih proizvoda namijenjenih specifičnostima drugih zemalja.

Područje gdje brojke nisu pozitivne je zapošljavanje. Tijekom proteklih nekoliko godina broj zaposlenih pao je za 35 posto, a većina ih je bila pred mirovinom te je otpremljena uz prosječno 130 tisuća kuna po radniku, piše Novi list.

– Uvjeren sam da smo iz Podravke, koja nije znala što bi sa sobom, čija je tržišna pozicija bila nedefinirana, stvorili kompaniju koja je perspektivna, inovativna i efikasna, koja stvara trendove na tržištu, isporučuje rast i profit, investira u opremu, gradi nove tvornice i otvara nova poduzeća u inozemstvu – svojedobno je Mršić rekao u intervjuu Novom listu.

Unatoč dobrim rezultatima tvrtke, u posljednje se vrijeme sve češće u medijima govori o tome kako nova Vlada sredinom veljače priprema smjenu dijela Nadzornog odbora Podravke, pa i samog Mršića.

– Podravka je danas ono najbolje što Hrvatska ima, a o načinu na koji će se donositi odluke o tvrtki uvelike će ovisiti kojim smjerom će ići društvo. Moj tim pokazao je što može. Posljednjih pet godina najboljih je pet godina od trenutka pretvorbe poduzeća. Spremni smo dokazati da se u Hrvatskoj može uspjeti, ali i globalno uspjeti iz Hrvatske – kazao je Mršić prije desetak dana Jutarnjem listu.