13.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 1. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

30 godina bibliobusne službe u Koprivnici
3

Ne propustite

17022009-bibliobus-mBibliobusna služba Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” u Koprivnici slavi ovih dana svoju veliku obljetnicu: trideset godina uspješnog djelovanja! Prisjetimo se tog, sada već prilično davnog vremena, uz pomoć nekoliko podataka iz knjižnične arhive: prvi koprivnički bibliobus kupljen je 1978. godine u Sloveniji, u Tvornici automobila u Mariboru. Sredstva za nabavu bibliobusa u iznosu od ondašnjih 816.000 dinara osigurali su RSIZ kulture, koji je sudjelovao sa 80 % i SIZ kulture općine Koprivnica sa 20% učešća. Za formiranje fonda pokretne knjižnice utrošeno je 280.000,00 dinara, čime je kupljeno 2.780 knjiga. Za rad u bibliobusu uposlena su dva djelatnika – vozač, Ivo Trepotec, i knjižničar, Josip Blažek (kojeg je kasnije zamijenio Mladen Tudić), i “knjižnica na kotačima” je 26. ožujka 1979. krenula na svoje prvo uzbudljivo putovanje.

U početku, bibliobus je obilazio 20 naselja na širem području tadašnje Općine Koprivnica, a imao je i 4 stajališta u koprivničkim poduzećima: u Podravki, Bilokalniku, Slogi i Ciglani. Prema statističkim pokazateljima, već iste godine pokretna knjižnica u potpunosti je opravdala svoju svrhu, jer u izvješću o radu bibliobusa za 1979. čitamo kako je u njemu učlanjeno već 1.527 članova, koji su te godine posudili čak 19.721 knjiga, dok fond knjiga na kraju 1979. broji 3.768 primjeraka.

Danas, nakon punih trideset godina neumorne vožnje podravskim cestama, bibliobus i dalje uspješno nastavlja svoju tradiciju, donoseći knjigu, znanje i informacije stanovnicima onih mjesta koja zbog raznih razloga nemaju svoje knjižnice. Pet je godina prošlo otkako je nabavljen novi bibliobus – suvremeno vozilo izgrađeno i opremljeno po najmodernijim europskim standardima. U prikupljanju sredstava za nabavu novog bibliobusa značajnu su ulogu odigrali upravo građani – kako njegovi korisnici, tako i mnogi drugi – koji su kroz akciju S.O.S. za bibliobus prikupili inicijalna sredstva te dali poticaj lokalnim vlastima da se uključe u sufinanciranje nabave novog bibliobusnog vozila. Bio je to još jedan dokaz koliko je “pokretna knjižnica” potrebna i omiljena među knjižničnim korisnicima.

Nakon nedavnog proširenja mreže bibliobusnih stajališta, u 2009. godini bibliobus obilazi ukupno 42 stajališta, od čega ih je 28 u 15 općina Koprivničko-križevačke županije, 7 na širem području grada Koprivnice te 7 u poduzećima koprivničke industrijske zone. Najdalje stajalište udaljeno je 40 kilometara, a u jednom danu bibliobus može proći i više od 100 kilometara puta po terenu. Za njegovu dugogodišnju posadu – vozača, Ivu Trepoteca i knjižničara, Mladena Tudića – cesta i vožnja po svim vremenskim prilikama i neprilikama stoga su dio svakodnevnice, uz osnovni zadatak: stići do svakog stajališta prema utvrđenom rasporedu i biti na usluzi korisnicima bibliobusa svih uzrasta i najrazličitijih čitateljskih interesa.

Zajedno s biblio-kombijem, smještenim pri Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima, koji od ove godine nudi mogućnost korištenja usluga narodne knjižnice stanovnicima Kalničkog prigorja i ostalim općinama koje gravitiraju Križevcima, pokretne knjižnice u Koprivničko-križevačkoj županiji pokazale su i svakodnevno dokazuju kako predstavljaju neizostavan i nezamjenjiv segment ukupne županijske knjižnične mreže jer upravo zahvaljujući njima brojni stanovnici malih općina i naselja – mnogi od njih i po prvi put! – dobili su mogućnost korištenja knjižnične usluge u svojim mjestima stanovanja.

Cijela 2009. godina stoga će u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” biti posvećena obilježavanju 30. godišnjice rada koprivničke bibliobusne službe, organiziranjem različitih aktivnosti i programa s ciljem još boljeg upoznavanja javnosti s djelatnošću pokretne knjižnice te odavanja počasti i priznanja ovom važnom segmentu županijskog knjižničarstva.

tekst: Ljiljana Vugrinec

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Večernji koncert

FOTO/VIDEO Popularne CICE razveselile i rasplesale Koprivničance, ovo je najbolji završetak zabavnog vikenda

Kao svojevrsni zaključak Podravskih motiva, danas su u centru grada nastupile CICE, odnosno Cure iz CEntra. Kako im i ime...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti