20.7 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jeste li znali da psi hodaju samo na prstima?

Evo kako njegovati šape psima tijekom zime
E

Ljubimcu je potrebna njega šapa, osobito tijekom hladnijeg vremena, kako bi spriječili ispucalost i pružili im potrebnu hidrataciju.

Ne propustite

Kako biste najbolje brinuli o ljubimcu važno je poznavati i pseće šape. One drže cijelo tijelo ljubimca, stoga su njegovane i zdrave šape veoma važne kako bi vaš ljubimac ostao u najboljoj formi.

Prednje pseće šape se sastoje od pet prstiju, različitih dužina, a stražnje su slične prednjima no imaju samo četiri prsta pa su i nešto manje. Svaka šapa ima jastučiće koji štite ljubimce od vanjskih utjecaja. Psi hodaju samo na prstima, dok se ljudi oslanjaju na cijelo stopalo.

Šape psa doprinose njegovom ponašanju, služe im za trčanje i hodanje, a imaju i mnogo mirisnih žlijezdi kojima oni ostavljaju svoje mirise. One su čvrste, posebno građene kako bi zaštitile ljubimca od raznih utjecaja. No, ipak se na njihovim šapama mogu pojaviti bolesti i ozljede.

Jastučići jesu izdržljivi, ali ne mogu zaobići ozljede uslijed razbijenog stakla ili čavlića, te oštrih stranih predmeta ili trava, odnosno osja. Redovito provjeravajte njihove šape kako biste bili sigurni da su u najboljem stanju i neozlijeđene.

Psi se često susreću i s ozljedama kandži, jer ih mogu iščupati prilikom trčanja, igranja ili ih mogu slučajno zaglaviti, a što onda može dosta krvariti i inficirati se, pa treba otići kod veterinara, ako se slično dogodi.

ilustracija, pas
FOTO: Ilustracija

Njega šapa 

Zdrave šape ljubimca su najčešće mekane i glatke. Upale i ozljede lako je prepoznati, jer će šapa biti crvena, natečena ili će ju pas učestalo lizati, što može pogoršati stanje. Uvijek je važno provjeravati šape psa nakon šetnji.

Ako imate psa s dugom dlakom, možete ju skratiti oko prstiju, posebice zimi kako bi spriječili nakupljanje snijega i nečistoća.

Redovito brinite o dužini noktiju ljubimca. Preporučuje se da ih skratite, kad god je potrebno, jer dugi nokti otežavaju kretanje i povećavaju rizik od ozljede.

Ljubimcu je potrebna njega šapa, osobito tijekom hladnijeg vremena, kako bi spriječili ispucalost i pružili im potrebnu hidrataciju.

Suhi jastučići lakše pucaju, a pukotine mogu biti bolne. Nabavite balzam posebno formuliran za njegu šapa ljubimca i nježno ga umasirajte na njihove šape. Ne zaboravite tretirati i prostor između prstiju. Kućni psi imaju osjetljivije šapice, pa je briga nužnija, piše 24sata.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Aglomeracija

Mještani ogorčeni radovima: Asfaltira se valjda po stranačkom ključu, kome da uručimo račune za popravke auta?

Brojni mještani naselja diljem Koprivničko-križevačke županije, pa i naših gradova polako gube strpljenje s radovima. Aglomeracija traje, to smo...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×