19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Preko granica

Krešimir Krnic predstavit će zbirku pripovijetki o ljubavi, ludosti i ratu kultnog pakistansko – indijskog autora
K

Zbirka Preko granica, priče o ljubavi, ludosti i ratu, Krnicu je prvi književni prijevod s urdskog.

Ne propustite

U srijedu, 7. lipnja u 19 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica u okviru programa Svijet na dlanu bit će predstavljena zbirka pripovijedaka kultnog pakistansko – indijskog autora Saadata Hasana Manta koju je s urdskog na hrvatski jezik preveo mr. sc. Krešimir Krnic.

Mr. sc. Krešimir Krnic, poliglot i erudit, na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predaje predmete vezane uz hindski i sanskrt te indijsku kulturu i civilizaciju.

Predstavljanje zbirke pripovijedaka pretvorit će u nešto više, predavanje o egzotičnoj orijentalnoj kulturi, jeziku, običajima te političkim prilikama vezanim uz razdvajanje nekad jedinstvene zemlje na Indiju i Pakistan, a koje su važne za razumijevanje okolnosti u kojima je stvarao Manto (1912. – 1955.).

Saadat Hasan Manto spada među najznačajnije autore 20. stoljeća koji su stvarali na urdskom jeziku. Zbirka Preko granica, priče o ljubavi, ludosti i ratu, Krnicu je prvi književni prijevod s urdskog.

Naziv zbirke sasvim dobro oslikava kaotično stanje u zemlji u kojoj su dojučerašnji sugrađani, susjedi i prijatelji postali neprijatelji i stranci. Budući da se ista prekogranična priča svakodnevno ponavlja na mnogim meridijanima diljem svijeta, da dandanas čitavi narodi migriraju, a granice zemalja se neprekidno pomiču, Mantove pripovijetke aktualne su jednako kao i u vrijeme u koje su napisane.

Odnos muškaraca prema ženama te obespravljeni status žena u društvu, druga velika tema Mantovih priča, jednako je prisutna kao problem i danas, i to ne samo u Indiji i Pakistanu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×