13.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
APEL

Rodnu kuću akademskog kipara Ivana Sabolića žele pretvoriti u cjelogodišnji atelje i umjetnički kamp
R

Riječ je o kući izgrađenoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Ne propustite

Od proljeća 2021. godine rodna kuća kipara Ivana Sabolića u vlasništvu je Općine Peteranec. Općinsko vodstvo, Udruga Galovićev dom i Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici poručuje kako će raditi na njezinu uvrštenju u popis kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U budućnosti, kažu, namjeravaju posvetiti iznimnu pažnju projektu reanimacije rodne kuće ovoga akademskog kipara i namijeniti je u cjelogodišnji živi kiparski atelje i umjetnički kiparski kamp sa stalnim voditeljem, primarno studentima i profesorima kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U kući bi, usto, priredili memorijalnu izložbu o Sabolićevu životu i radu.

Stoga su Ministarstvu kulture, Akademiji likovnih umjetnosti, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, Koprivničko-križevačkoj županiji, medijskim kućama te filantropima, donatorima i ostalima poslali apel za pomoć.

Inače, riječ je o kući izgrađenoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, prizemnici s trima prozorima na pročelju, u Podravini nazvana frontača, cca. 65 m2 stambenog prostora, skromno ukrašena historicističkom plastikom, u dvorištu s djelomično očuvanim gospodarskim objektima cca 80 m2 namijenjenim za budući atelje. Danas se nalazi se u Ulici Kralja Tomislava 102.

Ivan Sabolić nakon pučke škole u rodnom selu, od 1932. godine polazio je Gimnaziju u Koprivnici te od 1938. godine Obrtnu školu u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 1940. i diplomira 1946. u klasi prof. Frana Kršinića. Od 1959. postaje prof. na Akademiji na kojoj 1968. postaje Dekan, a nakon smrti prof. Antuna Augustinčića postaje voditelj majstorske radionice 1979. godine. Za Izvanrednog člana JAZU/ HAZU izabran je 1981. godine. Autor je brojnih plastika, portreta i javnih spomenika. Godine 1983. ostavio je 77 svojih radova (bronca, gips, crteži, makete) za buduću Galeriju kipova koja je i otvorena 1986. u njegovu rodnu selu u zgradi „Kapetanije“ u baroknoj jednokatnici.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Upravo

FOTO Sudar Mercedesa i Škode na poznatom koprivničkom raskrižju, policija je na terenu

Prometna nesreća dogodila se maloprije na raskrižju Starogradske ulice i Ulice kraljice Jelene u Koprivnici. Kako doznajemo, sudarili su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×