12.9 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Na “Cerinama” otvorena Regionalna energetska agencija
N

Ne propustite

090602-rea-mKOPRIVNICA – Gradonačelnici Bjelovara, Virovitice, Varaždina i Koprivnice danas su na gradskim bazenima “Cerine” otvorili javnu neprofitnu instituciju “Regionalna energetska agencija REA”. Njezin će zadatak biti da na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije utvrdi koliko se energije proizvodi i troši, pisanje projekata razvoja energetike koji će biti upućeni EU. Također, pomagat će kreirati regionalnu i nacionalnu energetsku politiku te promociju tehnologija, sustava i rješenja koja koriste obnovljive izvore energije i sudjelovati u podizanju razine svijesti o nužnosti racionalnog trošenja energije.

– Nismo iz istih političkih opcija i imamo različite potrebe, no zajednička nam je svijest da je došlo vrijeme za promjene, susjedi smo i zato smo ušli u ovaj projekt – kratko je komentirao otvaranje REA-e koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić.

Projekt REA će trajati osam godina, EU će osigurati 75% novca nužnog za njezin rad a gradovi osnivači preostalih 25%. Konkretno, REA je postala dio europskog programa “Inteligentna energija” i zato dobila 250 tisuća eura bespovratne novčane pomoći tijekom naredne tri godine, a gradovi-osnivači će njezin rad financirati daljnjih pet godina. Agencija će provoditi aktivnosti isključivo u interesu gradova osnivača, s posebnim naglaskom na promicanje i provođenje mjera energetske efikasnosti u javnom sektoru.

– U REA-i će raditi četiri stručnjaka za energetiku i strojarstvo, a njihov rad će uz nabrojeno obuhvaćati i područja kao što su obnovljivi i geotermalni izvori energije i izradu odgovarajućih studija, utvrđivanje iskoristivosti INA-inih bušotina na kojima je otkrivena topla voda za, primjerice, grijanje javnih ustanova, škola, bolnica i slično – najavio je bivši ministar unutarnjih poslova i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana sjednica

Prekrasna Mirjana i ovog puta oduševila, jedan odjevni komad odjeće posebno se istaknuo

Ove srijede Križevci su slavili rođendan. Tako su brojni uzvanici iz ormara izvukli prekrasne modne kombinacije. Ravnateljica koprivničkog Doma zdravlja, Mirjana...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×