19.9 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
GASTROTOP PROJEKT

FOTO Križevački studenti raspravljali o problemima vezanima uz toleranciju na hranu i potencijalnim poboljšanjima
F

Rezultati istraživanja pokazali su da više od 30% ispitanika ima neki problem vezan uz hranu ili piće, odnosno neku alergiju ili intoleranciju na određenu hranu ili piće.

Ne propustite

S namjerom da poboljšaju dostupnost obrazovnih platformi u prehrambenom, odnosno gastro turizmu kao novoj interdisciplinarnoj domeni koja se temelji na novim trendovima u potražnji za različitim kategorijama hrane, na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima već nekoliko mjeseci provodi se projekt Gastrotop.

Jedna od niza aktivnosti planiranih projektom održana je prošlog petka u prostorijama VGUK u Križevcima. Zbog pandemije koronavirusa radionici su prisustvovali samo križevački studenti dok su se ostali sudionici kao i panelisti radionici priključili online.

Naglasak je i ovog puta bio na „IN“ jer je cilj projekta biti inovativan i saznati kakva je situacija na temu tolerancije na hranu kod potrošača i u ugostiteljskim objektima. Stoga se putem projektnih aktivnosti, kao što su panel rasprave, radionice i natjecanja u studentskim idejama usmjerenima na ponudu hrane u ruralno-turističkim gospodarstvima – nastoji podržati ugostitelje u ispunjavanju različitih prehrambenih potreba potrošača.

– Kako bi se što bolje pripremili za panel raspravu proveli smo, u suradnji s mađarskim partnerima i partnerima s Veleučilišta u Virovitici, anketu na Google obrascu namijenjenu nasumično odabranim ispitanicima, odnosno potrošačima. Kriterij odabira ispitanika je njihova punoljetnost i rezidencijalni status na području Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. Na anketu je do sada odgovorilo 439 ispitanika. S druge strane, ispitali smo ukupno 10 vlasnika ugostiteljskih objekata, ali samo s područja Koprivničko-križevačke županije – pojasnila je dr. sc. Kristina Svržnjak.

Rezultati istraživanja pokazali su da više od 30% ispitanika ima neki problem vezan uz hranu ili piće, odnosno neku alergiju ili intoleranciju na određenu hranu ili piće. S obzirom na to da se to može kontrolirati kada sami pripremamo hranu kod kuće, postavlja se pitanje kako je to regulirano prilikom konzumiranja hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Istraživanjem je također utvrđeno da ispitanici odlaze u ugostiteljske objekte u prosjeku 32 dana godišnje.

U panel raspravi raspravljalo se o problemima vezanima uz toleranciju na hranu sa strane potrošača i ugostitelja i prijedlozima za moguća poboljšanja.

– S obzirom na to da danas u društvu prevladava trend „zdrave prehrane“, vrlo je važan nutricionistički pristup u planiranju i oblikovanju ponude u ugostiteljstvu. Gosti u restoranima očekuju više nutricionističkih informacija i stručniju pomoć prilikom izbora jela, pa se i nutricionizam kao znanost o prehrani sve uže povezuje s ugostiteljstvom i turizmom, te očekivano, s ruralno-turističkim gospodarstvima – objasnila je dr. sc. Sandra Kantar.

Na kraju panela, moderatorica je istaknula da će se u nastavku projekta, a naročito kod pripreme studentskih ideja, voditi modificiranom vizijom i misijom Odjela za istraživanje i razvoj u Podravki d.d. “Naša vizija i misija jest da studentskim idejama pomognemo ruralno-turističkim gospodarstvima u stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću na dobrobit zdravlja i hedonizma njihovih gostiju”.

U panel raspravi su sudjelovali Mišel Doskočil, prof.kuharstva i vrhunski chef iz Srednje škola Ivan Seljanec, Križevci, Marija Goričanec predsjednica Udruge oboljelih od celijakije, Koprivnica, Jasmina Rakić Horvat, predstavnica Udruge ruralnog turizma Hrvatske i vlasnica seoskog turizma „Rakić“, Križevci, Miroslav Kanisek, voditelj kluba dijabetičara Slatko srce, Koprivnica, Davorka Gajari direktorica službe Nutricionizam i senzorika, Podravka.

Moderatorica rasprave bila je Kristina Svržnjak iz VGUK. 

Svrha projekta Gastrotop je razviti sveobuhvatnu obrazovnu podršku za proizvođače hrane i pružatelje usluge spremanja hrane koja će olakšati potražnju za novim posebnim prehrambenim potrebama tržišta. Dakle, naučiti na koji način odgovoriti novim potrebama tržišta i prilagoditi mu se kroz ponudu novih oblika hrane (funkcionalna hrana, zdrava hrana, trendi hrana, hrana posebnih nutricionističkih vrijednosti…). Također, svrha projekta je poticanje i razvoj opredjeljenja za razvoj poduzetništva u domeni proizvodnje hrane među studentima poljoprivrede u prekograničnom području (HU-HR).

– Ovakva obrazovna potpora u vidu edukacije poduzetnika u gastro-turističkom sektoru i đaka strukovnih škola (radionice koje provode ZMKIK, SKIK i VUV) i studenata poljoprivrede-primarne proizvodnje hrane (VGUK i MATE) omogućit će edukaciju i osposobljavanje za prilagodbu gastro turističkih ponuda, kao krajnjeg cilja projekta, u prekograničnim županijama, a sukladno trenutnim zahtjevima i trendovima u potrošnji i konzumaciji hrane u turističkom sektoru te tako pozitivno utjecati na stanje u samozapošljavanju mladog stanovništva i općenito na zapošljavanje u turističkom sektoru – pojašnjavaju s VGUK.

Visokoobrazovne obrazovne institucije uključene su u projekt kao aktivni inicijatori promocije obrazovanja u vezi s inovativnom proizvodnjom hrane u funkciji stvaranja ponude za posebna prehrambena ograničenja potrošačkog tržišta.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Primarna ciljna skupina su trenutni studenti VGUK i MATE koji će se poticati na izvan kurikularnu edukaciju kroz radionice i panel diskusije o gastro distributivnim lancima, odnosno načinima proizvodnje inovativne hrane, njenog marketinga i samog tržišnog plasmana, tj. razvijat će sposobnost poduzetničkog razmišljanja i djelovanja u domeni proizvodnje, prerade i plasmana hrane. U osnovne ciljne skupine pripadaju i strukovne (ugostiteljske) srednje škole (SKIK, ZMKIK i VUV). Za njih će biti pripremljen program posebnog treninga gdje će se kroz 30-satnu edukaciju prikazati novi inovativni trendovi proizvodnje, pripreme i ponude hrane – pojašnjavaju.

Sekundarne ciljne skupine su sadašnji donositelji odluka, proizvođači hrane, poljoprivredno-prehrambeni prerađivači, gastro-turistički subjekti (restorani) za koje će se organizirati radionice na temu različitih prehrambenih pristupa/trendova u spremanju hrane (SKIK, ZMKIK).

Treća ciljna skupina su osobe u nepovoljnom položaju (mentalno ili fizički bolesne osobe) koje će imati koristi od radionica i obuka kroz njihovo uključivanje u pogledu uzimanja u obzir njihovih posebnih prehrambenih potreba.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Projektom će se stvoriti neformalni programi edukacije za studente/đake i pružatelje usluga prehrambenog turizma (poduzetnici u turizmu), studija o uključivanju pojedinih dionika u sustav prehrambenog turizma i priručnik za obrazovnu potporu pružatelja usluga prehrane koji olakšavaju potražnju za posebnim/novim kategorijama hrane u uvjetima prehrambenih ograničenja kod identificiranih ciljnih skupina. Također uključuje programe razmjene, natjecanje poslovnih ideja i studentski kreativni kamp.

Križevački VGUK projekt provodi od lipnja 2021. godine u suradnji s partnerima sa Sveučilišta u Kapošvaru (MATE), Veleučilišta u Virovitici (VVT), Trgovačke i industrijske komore Kaposvar (SKIK) i Trgovačke i industrijske komora Zalaegerszeg (ZMKIK)

Ukupna vrijednost projekta je 291.243 EUR od čega na VGUK otpada 60.282 EUR-a.

Stručnu podršku prilikom provedbe projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

“Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela”.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Sandra Kantar // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Kristina Svržnjak // Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pan Ljetna liga

FOTO Malonogometne vratolomije zagospodarile na igralištu Apaša, počela je Pan Ljetna liga

Županijske nogometne lige završile su prije nekoliko tjedana, no ljubitelji nogometa ne moraju očajavati. Osim Europskog prvenstva, ljubitelji nogometa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×