-2.1 C
Koprivnica
Subota, 23. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
amorova žlica

Koprivničanac Ivan (25) ima veliko srce, obožava sport, voli biciklirati, a kuha tako dobro da mu je čestitao i Zlatko Dalić
K

Prvo sam slagao slatke kuglice od koprive, a za finale juneći gulaš od krumpira i graška - otkriva mladić koji je pod mentorstvom zvijezde hrvatske gastronomije, popularnog chefa Melkiora Bašića, u završnom dijelu natjecanja osvojio treće mjesto i dobio brončanu Amorovu žlicu. Osim toga, osvojio je i šestodnevno putovanje u Rim

Ne propustite

Postoje ljudi koji, unatoč teškoćama u razvoju, pokazuju talent i na taj način svima daju divan primjer kako, primjerice, ljubav može oduševiti, uljuđenost lice ozariti ili, pak, prezentirajući svoje kulinarske sposobnosti, ova vještina kod nekoga može suze radosnice izmamiti.

Jedan od njih je Ivan Vuk, 25-godišnji Koprivničanac koji je u prosincu prošle godine sudjelovao na Amorovoj žlici, prvom hrvatskom gastro natjecanju za osobe s invaliditetom starije od 17 godina, a od tada je kuhanje njegova ljubav.

– Ivan je već u vrtićkoj dobi pokazivao neka odstupanja u razvoju: nije se družio s vršnjacima, odbijao je zadatke s izgovorom da ne zna i ne može. S pet godina dijagnosticirana mu je dislalija, odnosno poremećaj izgovora glasova, diskalkulija pa je teže svladavao računske radnje te ADHD. Prema procjeni psihologa osoba je s lakim intelektualnim poteškoćama – kazala je Ivanova majka Valentina, koja za svoga sina napominje da je jako komunikativan, topao, osjetljiv na tuđe probleme, posebice u osiguravanju osnovnih životnih potreba.

– Na primjer, neki dan smo kupili rukavice za jednog dečka, jer je primijetio da su mu ruke promrzle. Na njegovu ideju školujemo jednu djevojčicu iz Tanzanije, a uskoro ćemo i drugu – otkriva i kaže kako joj je Ivan velika pomoć, jer obavlja plaćanje računa i dnevne odlaske u trgovinu, obilazi baku, prabaku i iskazuje brigu.

Ivan Vuk
Foto: Ivan Balija

Osim spomenutih vrlina, Ivan je po zanimanju pomoćni kuhar i slastičar. Neko vrijeme član je Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra. Sudjeluje u aktivnostima koje organiziraju i želio bi raditi u socijalnom poduzeću Koprivita. Uklopio se je, kaže, jako dobro i svi su mu ondje super, poput obitelji.

Za gastro natjecanje Amorova žlica pripremali su ga stručnjaci u Udruzi, u sklopu projekta ‘Biram zdravo biram sigurno’, koji je odobren od Grada Koprivnice na Javnom pozivu za sufinanciranje programa/projekata udruga građana za 2021. godinu.

– Psihologinja Klara mi je jako puno pomogla i dala savjete, zahvaljujući njoj sam komunikativniji, lakše se snalazim u životu. U udruzi imam puno prijatelja, pomažem pospremati, operem suđe. Volim ovdje dolaziti, ona mi je kao drugi dom i obitelj – kazao je Ivan. Da se okuša u kuhanju, potakla ga je predsjednica Marija Mraz za koju ima samo riječi hvale.

– Inače nisam neki kuhar, ali kad je gospođa Marija rekla da me želi prijaviti na kuhanje, s ponosom sam prihvatio. Htio sam vidjeti hoću li uspjeti, što ću umjeti pripremiti od jela. I super je prošlo – veselo govori.

Natjecanje je organizirala Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO) iz Zagreba, uz veliku podršku franjevaca te brojnih donatora i sponzora. Spomenutu udrugu pokrenuo je Vedran Habel kako bi kroz kuhanje, odnosno kroz pripremu hrane i druženje, osobe s invaliditetom i ostale iz marginalnih skupina pripremio za tržište rada.

Ivan Vuk
Foto: Ivan Balija

Natjecatelji su se, pritom, okušali u pripremi koktela te jednostavnog obroka, a stručni je žiri vrednovao način pripreme i usmenu prezentaciju. U natjecateljskoj atmosferi, uz sav adrenalin, i pred stručnim žirijem, to nije bilo baš jednostavno. No Ivan se nije dao smesti. Naravno, žiriju su svoje jelo morali i opisati, kratko predstaviti i prezentirati. U tome je Ivan bio odličan, a reakcije žirija sjajne.

– Prvo sam slagao slatke kuglice od koprive, a za finale juneći gulaš od krumpira i graška – otkriva mladić koji je pod mentorstvom zvijezde hrvatske gastronomije, popularnog chefa Melkiora Bašića, u završnom dijelu natjecanja osvojio treće mjesto i dobio brončanu Amorovu žlicu. Osim toga, osvojio je i šestodnevno putovanje u Rim.

– Nisam to uopće očekivao, gospođa Marija se rasplakala, a i meni su suze krenule od sreće! Svi smo bili sretni i u jednom finom restoranu proslavili moj uspjeh – kaže te otkriva da i kod kuće spravlja neka jela.

– Najviše volim kuhati tjesteninu bolonjez s četiri vrste sira. To mi je najdraže jelo – ističe radosno mladić koji je, osim kulinarskih vještina, i član sportske udruge Veliko srce, navijač Podravke, a voli i biciklirati.

Ivan Vuk
Foto: Ivan Balija

Sudjelovanjem na ovome natjecanju Ivan je pokazao svoje kulinarske sposobnosti i pridonio boljem uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu, ali i na tržište rada koje sve više prepoznaje važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom.

– Bio je odličan i srčano predstavio Udrugu Bolje sutra. Mnogo važnije je zadovoljstvo koje su Ivan i natjecatelji osjećali, a to je da su s ponosom i mnogo pažnje pripremali i servirali ukusnu hranu i uživali u pozitivnoj atmosferi cijelog događanja. Ivan je savjesno i predano obavio zadatak na visokom nivou. Koncentriran na kuhanje, a dok pravi kuglice, to čini iznimno precizno – pohvalila je predsjednica Mraz Ivana i izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću koji mu je čestitao na fantastičnom uspjehu.

– Bilo je lijepo, puno sam naučio, pokazao sam prijateljima što znam i to im je pomoglo. Jedna djevojka iz Splita se zaljubila u mene, no to je sad još prijateljstvo – otkrio je simpatičan mladić naposljetku, ponosan što je bio dio jedne velike i pozitivne priče koja skreće pažnju javnosti na sposobnosti osoba s raznim tipovima invaliditeta te otvara nove mogućnosti otkrivanja njihovih talenata i znanja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×