Prehrana, a posebice debljina pobudile su zanimanje čitatelja starije dobi. U toj, sve brojnijoj populaciji cijeli je niz otežavajućih okolnosti vezanih uz prehranu.
Bolest ili gubitak osjeta okusa smanjuju apetit, gubitak zubi otežava žvakanje, smanjena je apsorpcija u crijevima, a tjelesna oštećenja i kronične bolesti starije dobi otežavaju nabavu i pripremu hrane.
Iako je dužina trajanja života genetski predodređena, dokazana je izravna veza između načina prehrane i trajanja života, tako da zdravi režim prehrane može odgoditi starenje i poboljšati kvalitetu života u starijoj dobi.
Dnevni unos hrane trebalo bi raspodijeliti u nekoliko obroka, u razmacima od tri do četiri sata. Dan svakako treba započeti doručkom i ne smiju se preskakati preostala dva glavna obroka – ručak i večeru. Pravilna prehrana za sve, je ona koja zadovoljava energetske potrebe, a zlatno pravilo prehrane je umjerenost, uz obveznu raznovrsnost i uravnoteženost, s time da su kalorijske potrebe u starijih osoba snižene – do 1500 kcal (kilokalorija) dnevno uz stalnu tjelesnu aktivnost.
Posebno ističemo veliku važnost dovoljnog unosa tekućine, jer voda je „čistač“ i njom se redovito odstranjuju štetne tvari iz organizma. Potrebno je piti barem 1.5 do 2 litre tekućine dnevno, a najbolji izbor je obična voda. Već i manji nedostatak tekućine, kojeg se i ne mora biti svjestan, može izazvati glavobolju, pospanost i umor.
Najčešće pogreške u prehrani su preobilni i neuravnoteženi obroci, prekomjeran unos šećera, soli, bijelog brašna i zasićenih masti, koji pogoduje nastanku ili pogoršnju bolesti u starosti. Podsjećamo da zdrav način života predmnijeva: 1. izbjegavanje rizičnih čimbenika bolesnog starenja, 2. pravilnu i uravnoteženu prehranu 3. svakodnevnu umjerenu tjelesnu aktivnost.
I na kraju, još nekoliko korisnih savjeta vezanih uz prehranu starijih osoba:
1. Svakodnevno jesti što raznovrsniju hranu uz obvezni doručak
2. Jesti treba polagano u miru, hranu dobro sažvakati, a prestati jesti prije osjećaja sitosti
3. Dnevno se preporuča popiti 1.5 do 2 litre vode ili neke druge nezaslađene tekućine
4. Jesti što više sirova voća i povrća te povećati unos cikle, crvenog i bijelog luka, prokulice 5. Od mesa preporuča se riba i bijelo meso peradi
6. Mlijeko i mliječne proizvode treba jesti svakodnevno
7. Juhe i variva idealna su hrana za starije ljude
8. Nužno je ograničiti unos soli, šećera, bijelog brašna i masnoća
Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
TEL : 048 625 033
E-mail :sacer.drazen1@gmail.com