18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
upute su važne

Kako uzimati lijekove? Nekada je najbolji lijek, ne uzeti ga, donosimo sedam savjeta za njihovo korištenje
K

Kako samoliječenje uzima sve veći mah, pacijenti na svoju ruku ili nagovor prijatelja, susjeda i drugih "dobronamjernika" uzimaju neprovjereni, najčešće nepotrebni lijek, bez konzultacije sa svojim liječnikom

Ne propustite

Lijek će ispoljiti svoje očekivano i korisno djelovanje samo ako se uzima na način kako je to liječnik propisao.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svega 50% pacijenata se pridržava liječničkih uputa o uzimanju lijeka. Još je dramatičniji podatak da u zemljama Europske unije gotovo 200.000 ljudi godišnje umre zbog neuzimanja ili nepravilnog uzimanja propisane terapije.

Najčešći oblici nepridržavanja liječničkih uputa pri uzimanju lijekova su: preskakanje doza, predoziranje ili uzimanje nedostatnih doza, pogrešna svrha primjene lijeka i neuzimanje propisanog lijeka. To se primarno odnosi na bolesnike koji se dugotrajno liječe, dakle kronične bolesnike i u značajnoj mjeri utječe na ishod njihova liječenja.

Kako samoliječenje uzima sve veći mah, pacijenti na svoju ruku ili nagovor prijatelja, susjeda i drugih “dobronamjernika” uzimaju neprovjereni, najčešće nepotrebni lijek, bez konzultacije sa svojim liječnikom. Tome značajno doprinosi nekontrolirana i sve agresivnija medijska promocija lijekova i ljekovitih pripravaka.

Nažalost, ponekad će i pokoji liječnik zbog “nepodnošljive lakoće propisivanja lijekova” propisati i ne baš nužno potrebni lijek. Nerijetko se dogodi da bolesnik nakon odlaska kod dva ili tri liječnika specijalista, koji propišu svoju terapiju, uzima desetak i više različitih lijekova, čime je svakako veći rizik mogućih nuspojava.

Uvijek kada je propisano više lijekova, bolje ih je uzimati s vremenskim razmakom – ne sve odjednom. Ponekad pacijent na svoju ruku reducira propisanu terapiju i nerijetko smanji dozu važnog lijeka ili ga čak prestane uzimati. Liječnik ne treba pod svaku cijenu propisati lijek, kad se to od njega očekuje ili traži.

Ponekad je “najbolji lijek – ne uzeti lijek”.

S druge strane lijekove koji su neophodni i važni treba redovito, ustrajno i dovoljno dugo uzimati, na način koji preporuči liječnik. Za uspješno liječenje vrlo su bitne odrednice ustrajnost i suradnja pacijenta. Pacijent mora biti motiviran za ozdravljenje, mora surađivati s liječnikom te imati u njega puno povjerenje.

Zaključno, držite se uvijek ovih sedam savjeta pri uzimanju lijekova:

  • Lijek koji uzimate djelotvoran je samo u propisanoj dozi i kada se uzima dovoljno dugo.
  • Lijek koji se uzima kraće ili dulje od propisanog vremena, odnosno u manjoj ili većoj dozi od propisane neće biti učinkovit ili čak može imati štetne posljedice.
  • Ne postoje neškodljivi lijekovi, već samo oni prihvatljive štetnosti.
  • Lijek se uzima samo kad je njegova primjena nužna.
  • Svi lijekovi u ljudskom organizmu stupaju u međusobne odnose (interakcije) mijenjajući u tim odnosima svoje djelovanje i učinkovitost.
  • Važno je ne očekivati brza, čudotvorna izlječenja i ne odustati od propisane terapije kada se odmah ne vidi učinak.
  • Uvijek držite lijek u originalnom pakovanju da se može provjeriti rok trajanja i izvorne upute.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail: sacer.drazen@gmail.com

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×