19.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U knjižnici održan stručni skup o radu s romskom djecom
U

Ne propustite

Povodom 8. travnja, Svjetskog dana Roma u organizaciji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica održan je u utorak, 5. travnja 2011. drugi po redu Okrugli stol “Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području”.

Skup je organiziran radi okupljanja i povezivanja te razmjene iskustava između ustanova i udruga koje se bave odgojem i obrazovanjem Roma te unapređivanjem života romske zajednice na širem koprivničkom području.

Prisustvovalo je tridesetak sudionika, a među njima predstavnici Udruge Roma Koprivničko-križevačke županije “Korak po korak”, predstavnici Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, koprivničkog Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije, Udruge za osobe s invaliditetom Grada Koprivnice “Bolje sutra”, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica i Mjesnog odbora Herešin te predstavnici dječjih vrtića i škola iz Koprivnice, Sokolovca, Rasinje, Sigeca, Legrada, Drnja, Novigrada Podravskog, Reke i Plavšinca.

Skup 5.4.11. 2Održano je sedam izlaganja o iskustvima dobre prakse u vrtićima i školama u Koprivnici i na koprivničkom području, gdje se provode različiti oblici redovnog i dodatnog rada s romskom djecom i učenicima kako bi im se pomoglo da se što uspješnije socijaliziraju i ostvare uspjeh u školi. Slavica Mihalec-Kanižaj iz Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Koprivnica govorila je o djeci romske nacionalnosti u mješovitoj vrtićkoj skupini „Lastavica“ u Reki, Irena Josipović iz Dječjeg vrtića „Fijolica“ Novigrad Podravski o uključivanju romske djece u dječji vrtić, Edita Šestak, odgajateljica-volonter o projektu Male škole za romsku djecu s koprivničkog područja, Višnja Šestak, učiteljica iz OŠ „Blaž Mađer“ Novigrad Podravski – PŠ Plavšinac o trogodišnjem radu s romskom djecom, uspjesima, neuspjesima i vizijama, Vesna Petrušić i Auer-Gregor iz OŠ «Braća Radić» Koprivnica o uspješnoj integraciji romske djece u školu, Ksenija Krušelj, voditeljica obrazovanja u Pučkom otvorenom učilište Koprivnica) o osposobljavanju za romskog pomagača, a Ljiljana Vugrinec o novostima u radu s romskom djecom u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» Koprivnica. Aktivno je svojim savjetima i zapažanjima sudjelovao i Zoran Horvat, tajnik romske Udruge “Korak po korak”.

Nakon četverosatnog programa koji se sastojao i od vrlo plodonosnih rasprava te dogovora o budućoj suradnji i jačem međusobnom povezivanju, doneseni su i zaključci. I nadalje će se strategijom malih koraka ići prema zajedničkom cilju što uspješnijeg uključivanja u zajednicu najmlađih članova romske zajednice – djece i mladih. Također je zaključeno kako u tom smislu treba više pažnje posvetiti i radu s njihovim roditeljima, odnosno edukaciji odraslih o potrebi i koristi obrazovanja i školovanja kako bi djeca i u obiteljima imala više podrške da polaze i završe školu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

kaos na cestama

Kakav lik! Pijan k’o zemlja vrludao po mraku na električnom romobilu

Susjedna Policijska uprava Varaždinske županije imala je pune ruke posla tijekom proteklog vikenda. Policijski službenici iz Ludbega u nedjelju su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×