PRIPREME ZA BOŽIĆ SU U TIJEKU

Ako budete dobri, možda vas posjeti Sveti Nikola, no jedno je sigurno, u Galeriji Mijo Kovačić održat će se radionice, predavanje i koncert

Koncert će se održati 6. prosinca u 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić, a budući da tog dana sveti Nikola slavi imendan, posjetiteljima je pripremio iznenađenje. Ulaz na koncert je slobodan.

09:08h
0
Galerija Mijo Kovačić
Galerija Mijo Kovačić // Foto: Ivan Brkić

Došao je mjesec prosinac, a s njime sve više i više aktivnosti u znaku blagdana koji nam dolaze. Tako će se sutra, u srijedu u Galeriji Mijo Kovačić, održati kratko predavanje i radionica izrade božićnih čestitki. Voditeljica ovih aktivnosti bit će Vesna Peršić Kovač, a početak je u 16 sati. Ulaz na program je slobodan, a sav materijal za radionicu je osiguran.

Početkom prošlog stoljeća jedan od nezaobilaznih elemenata običaja božićnog ciklusa bilo je čestitanje. U ruralnim, zemljoradničkim sredinama točno određene riječi izgovarale su se prema unaprijed utvrđenom redoslijedu, čime se nastojalo osigurati blagostanje tijekom čitave naredne godine. Za razliku od seoskih, u gradskim sredinama čestitalo se na potpuno drukčiji način. Svakako jedan od zanimljivijih bio je slanje božićnih čestitki koje su tijekom prve polovice stoljeća postale vrlo popularne i na području Koprivnice. O načinima čestitanja više možete saznati kroz sutrašnje predavanje, a nakon toga možete napraviti i nekoliko čestitki po svom guštu te i na taj način razveseliti svoje bliožnje.

I dok je Božić još uvijek daleko, 6. prosinac nam se ipak puno brže bliži, a Nikolinjska večer donijet će posjetiteljima Galerije Mijo Kovačić koncert tradicijskih božićnih napjeva koji su dragocjen i omiljen dio hrvatskog kulturnog identiteta već stoljećima. Koncertom pod nazivom “Moj božiću Svarožiću” Muzej grada Koprivnice želi dio tog ozračja donijeti posjetiteljima. U toj nakani pomoći će izvođači: KUD Širine iz Novog Virja u suradnji s KUD-om Molve te KUD Prigorje Križevci koji će izvesti adventske i božićne napjeve iz svog kraja koje u današnje vrijeme rijetko možemo čuti, poput: Zibala majka zipkicu, Moj Božiću Svarožiću i Ti Ana daj lana, a predstavit će i svečano tradicijsko ruho karakteristično za vrijeme došašća i božićno razdoblje.

Koncert će se održati 6. prosinca u 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić, a budući da tog dana sveti Nikola slavi imendan, posjetiteljima je pripremio iznenađenje. Ulaz na koncert je slobodan.

 

čitam...