Alarmantno // U posljednjih pet godina u Podravini i Prigorju zabilježeno čak 40 napada na policajce

07:41h
0
Za takva kaznena djela previđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina // Ilustracija

Za takva kaznena djela previđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Ako je život policajca bio ugrožen ili je ozlijeđen il i je, pak, uporabljeno oružje počinitelj može ići u zatvor i do osam godina.


Vjerojatno ne prođe niti tjedan dana da u rubrici remećenja javnog reda i mira koprivničko-križevačka policija ne izvijesti javnost o drskom ponašanju i vrijeđanju njihovih službenika. U Podravini i Prigorju posljednjih godina ima i sve više fizičkih napada na policajce.

Prije dva tjedna jedan takav napad dogodio se u Križevcima. U trenutku kada su policajci krenuli postupati protiv 31-godišnjeg pijanog vozača kombija iz kuće su izašli njegov brat (32) i otac (56). Ubrzo su rukama počeli udarati policajce po leđima. Policajci su se ipak uspjeli obraniti i uhititi napadače. U napadu su jedan policajac te otac i 32-godišnji sin lakše ozlijeđeni. Napadači su zaradili kaznene prijave zbog napada na službene osobe.

Od 2010. do kraja 2014. godine koprivničko-križevačka policija zabilježila je 37 kaznenih djela napada na službene osobe, prisile prema službenoj osobi i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. U dosadašnjem dijelu godine, točnije do 7. srpnja, policija je u Podravini i Prigorju utvrdila tri takva kaznena djela.

Prošle godine bilo ih je pet, što je četiri manje nego 2013. godine. U 2012. je bilo šest takvih kaznenih djela, a godinu ranije sedam. Čak deset napada na policajce zabilježeno je 2010. godine.

Za kaznena djela prisile prema službenoj osobi ili napada na službene osobe, istaknuo je glasnogovornik koprivničko-križevačke policije Dražen Laljek, počinitelju prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ako je u tim kaznenim djelima, dodaje, doveden u opasnost život ili tijelo službene osobe ili joj je nanesena tjelesna ozljeda ili je, pak, uporabljeno oružje ili opasno oruđe zatvorska kazna može narasti i do osam godina zatvora.

čitam...