26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
HGK

ANALIZA Podravina i Prigorje na dnu Hrvatske po rastu prosječne plaće, jaz u primanjima između djelatnosti ogroman
A

Naglasili su da je 2017. godina prva od 2009. u kojoj je zabilježen rast neto plaće u svim županijama.

Ne propustite

Koprivničko-križevačka županija deseta je u državi prema visini iznosa prosječne neto plaće u 2017. godini, kaže nedavno objavljena analiza Hrvatske gospodarske komore. Ona iznosi 5420 kuna, što je rast u odnosu na 2016. godinu, kada je bila 5224 kune.

– Rast plaća osobito je ubrzan u posljednje tri godine pod utjecajem stabiliziranja gospodarskog rasta, pozitivnih pomaka na tržištu rada, ali i poreznih promjena usmjerenih na povećanje neto plaće i smanjenje poreznog opterećenja rada. Ipak, u odnosu na slične zemlje, dinamika rasta plaća uglavnom je niža pa nas druge zemlje sustižu i prestižu u visini plaća – kažu u analizi.

Zanimljivo, uz Grad Zagreb, Koprivničko-križevačka županija ona je s najvećom razlikom u neto plaći između djelatnosti s najvećom i najnižom plaćom, razlika je veća od 5000 kuna.

Također, HGK je u analizi obradio i FINA-ine podatke za prošlu godinu. Prema njima, prosječna plaća u Hrvatskoj nastavila je svoj rast i povećana je za 4,1 posto, no upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji ona je rasla najmanje u Hrvatskoj, samo 0,3 posto.

– U posljednjih je desetak godina poredak regionalnih jedinica prema visini neto plaće relativno statičan, osobito na vrhu i pri dnu distribucije. Na čelu je s najvišom plaćom cijelo vrijeme Grad Zagreb, dok se na posljednjem mjestu prema visini plaće izmjenjuju Međimurska (najniža plaća od 2007. do 2012. te u 2016. godini) i Varaždinska županija (najniža neto plaća od 2012. s izuzetkom 2016. godine) – kažu iz HGK.

Naglasili su da je 2017. godina prva od 2009. u kojoj je zabilježen rast neto plaće u svim županijama.

– U dugoročnijem razdoblju (2017. u odnosu na 2008. godinu) prosječna neto plaća najviše povećana u Međimurskoj (+21,4%), Dubrovačko-neretvanskoj (+19,1%) i Zagrebačkoj županiji (+18,5%), dok je istodobno najniži porast zabilježen u Sisačko-moslavačkoj (+10,7%), Zadarskoj (+11,5%), Bjelovarsko-bilogorskoj (+12,4%) i Karlovačkoj županiji (+12,4%) – stoji u analizi HGK.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

KAMPANJA PRI KRAJU Pogledajte što od izbora očekuju kandidati iz Podravine i Prigorja

Danas je zadnji dan izborne kampanje, sutra je već izborna šutnja. Kandidati rezimiraju učinjeno te pozivaju birače da izađu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×