19.3 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PROBLEMATIKA OKO SPOMENIKA

ANKETA Pitali smo Križevčane što misle o bisti posvećenoj Franji Tuđmanu i spomeniku bilikum, evo što kažu
A

Povodom problematike oko spomenutih spomenika, odlučiti smo u Križevcima provesti anketu u kojoj smo ispitanike pitali za njihovo mišljenje, odnosno kako gledaju na spomenike koji su već mjesec dana od svoga postavljanja stigli pod veliki upitnik

Ne propustite

Križevačka javnost nije naviknuta na problematiku oko gradskih spomenika, a u posljednje vrijeme vuku se brojne teme baš oko dva spomenika koja su unatrag dva mjeseca postavljeni na prigodne lokacije u Križevcima.

Svakako najveću raspravu izazvao je spomenik (bista) posvećena prvom predsjedniku samostalne Republike Hrvatske, doktoru Franji Tuđmanu. Podsjetimo, ovaj spomenik postavljen je kod crkve sv. Križa na sami Dan državnosti ove godine, a reakcije su bile raznolike.

Neki Tuđmana veličaju i prihvatili su ovakvu vrstu biste, dok drugi jednostavno ne vide potrebu takvih spomenika, a svakako su ‘najglasniji’ bili vandali koji su nakon nepunih mjesec dana od postavljanja biste odlučili na svoj način reći što misle o prvom hrvatskom predsjedniku. Vandali su pomalo simbolično, preko Tuđmanovog imena išarali anarhistički simbol, preciznije rečeno, tiskano slovo A u krugu. I to na sam Dan antifašističke borbe.

Dr. Franjo Tuđman, spomenik
Foto: Ivan Balija

Drugi spomenik nije izazvao vandale da rade ‘intervencije’, ali je izazvao čuđenje i podsmijehe. Riječ je naravno o spomeniku bilikum koji je postavljen krajem svibnja na kružnom toku kod brze ceste u Križevcima, težak je tonu i pol, a prema riječima Denisa Maksića (HDS), spomenik neadekvatno simbolizira Križevačke štatute te Udruge vinogradara i vinara Bilikum. Problematika oko bilikuma krenula je već na postavljanju spomenika, pošto na njemu nedostaju grb Grada Križevaca i šahovnica.

Bilikum
Foto: Ivan Balija

Povodom problematike oko spomenutih spomenika, odlučiti smo u Križevcima provesti anketu u kojoj smo ispitanike pitali za njihovo mišljenje, odnosno kako gledaju na spomenike koji su već mjesec dana od svoga postavljanja stigli pod veliki upitnik.

– Mislim da bi svaki grad u Republici Hrvatskoj trebao imati bistu posvećenu doktoru Franji Tuđmanu koji je kao prvi predsjednik samostalne Republike Hrvatske uvelike pomogao da danas imamo svoju državu. Pošto sam cijeli život odrasla u Križevcima, mogu reći da sam ponosna što moj grad ima bistu koja je posvećena upravo prvom hrvatskom predsjedniku za kojeg sam i sama glasala na demokratskim izborima 1990. godine. Prije nekoliko tjedana vidjela sam da su vandali sa sprejevima pošarali bistu, ne shvaćam zašto bi to netko radio i kome ta bista smeta, pretpostavljam da je riječ o mlađoj populaciji koja niti nije upoznata s likom i djelom Franje Tuđmana. A što se tiče bilikuma, vidjela sam ga u par navrata, meni je osobno lijepi dodatak na kružnom toku, ali ako na njemu nedostaje grb Grada Križevaca i grb Republike Hrvatske onda to treba nadodati čim prije – rekla nam je jedna križevačka umirovljenica.

Naravno ima i onih koji ne vide simboliku spomenutih spomenika.

– Potenciranje priče oko biste posvećene doktoru Franji Tuđmanu nema ni baš nikakvog smisla, pa živimo u 2022. godini, svaka njemu čast što se zauzeo za Republiku Hrvatsku, ali zašto bi to danas bilo važno, moramo prestati biti ‘robovi prošlosti’. Protiv sam svake vrste vandalizma, ali mogu shvatiti neki inat mladih ljudi koji su bistru zašarali sprejevima, mladim ljudima je teško živjeti u ovakvoj državi koja nema potencijala, pa pretpostavljam da krivca traže u Tuđmanu pošto znaju da je on stvorio Republiku Hrvatsku. Kako ne vjerujem u postavljanje spomenika i biste, onaj bilikum nema mi nikakvog smisla, što on točno predstavlja? Izgleda kao nakupina krupnog otpada koji je neko bacio usred kružnog toka, ne vidim smisao takvih spomenika, pogotovo ako nisu dovršeni – objasnio nam je Ivan (60).

Ono što nas je možda i najviše iznenadilo je izjava jedne Križevčanke koji nije niti znala da su spomenici postavljeni.

– Da vam budem iskrena nisam imala pojma o bisti posvećenoj prvom predsjedniku Hrvatske, a o tom bilikumu još i manje, nešto sam pročitala u medijima. Nemam ništa protiv postavljanja spomenika, ali tematika mi zaista nije jasna, kakve veze ima Franjo Tuđman s Križevcima, ako se dobro sjećam bio je ovdje svega par puta, ne vidim zašto bi ga se tako glorificiralo. Sjećam se da mi je prijateljica pokazala da je netko pošarao spomenik, valjda je imao razlog, ljudima u ovo vrijeme dođe svašta na pamet. A bilikum zaista ne mogu komentirati, niti znam gdje je niti što predstavlja – rekla nam je Marija (42).

Dr. Franjo Tuđman, spomenik
Foto: Ivan Balija
Dr. Franjo Tuđman, spomenik
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

3. kolo HALS za limačice i limače

Mali koprivnički atletičari u Križevcima osvojili pregršt medalja

Odlične rezultate ostvarili su natjecatelji Atletskog kluba Koprivnica na jučer održanom 3. kolu Hrvatske atletske lige sjever za limačice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×