19.8 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
branitelji na nogama

Vandali uništili Tuđmanovu bistu u Križevcima, preko imena osvanuo anarhistički simbol
V

Bista je, inače, otkivena prije nepunih mjesec dana

Ne propustite

Kod crkve Sv. Križa u Križevcima na sam Dan državnosti, dakle prije nepunih mjesec dana, otkrivena je bista Franje Tuđmana. Izradila ju je Mirna Savić i već tada povele su se rasprave sliči li spomenik uistinu liku prvog hrvatskog predsjednika. Međutim, još veću vjerojatno će izazvati ono što se dogodilo tijekom noći, kada je nepoznati počinitelj narančastim sprejom vandalizirao bistu.

Naime, preko Tuđmanovog imena išaran je anarhistički simbol, preciznije rečeno, tiskano slovo A u krugu. I to na sam Dan antifašističke borbe. Prizor je zgrozio one koji su to primijetili, a jedan od njih je križevački novinar Maurizio Novosel, koji je prešaranu bistu i poslikao.

Bista je, inače, napravljena povodom stote obljetnice rođenja Tuđmana, a njezinom otkrivanju nazočio je i Zvonko Beljo, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Kazao je tada da su križevački hrvatski branitelji podigli ovu bistu u čast svog vrhovnog zapovjednika i čovjeka koji je posvetio svoj život hrvatskoj borbi za neovisnost.

išarana bista tuđmana
Bista je nedavno otkivena // Foto: KCKZZ

Branitelji, odnosno Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca reagirala je i ovaj put, oštro osuđujući ovaj vandalizam. U e-mailu koji su nam poslali pozivaju nadležne službe da što prije istraže ovaj slučaj i otkriju vandala ili više njih koji stoje iza ovog nedjela.

– U njegovoj ostavštini žive i slobodno djeluju oni koji su učinili ovaj vandalski čin, kao i svi oni koji ga ne poštuju, svi bivši oficiri JNA koje je prihvatio, a nije morao prihvatiti neprijateljske vojnike, koji temeljem tih stečenih priznatih činova iz bivše neprijateljske vojske ili policijskih zvanja danas primaju značajno više mirovine od običnog branitelja, seljaka i radnika koji se odazvao na poziv vlastite savjesti u obranu domovine, a imao je i drugih izbora od toga jedinoga da prijeđu na hrvatsku stranu i sačuvaju svoje stanove, privilegije i činove/zvanja jer nisu imali drugog izbora. Oni se naime ne odriču stečenih policijskih zvanja, stanova, činova, odlikovanja niti ukaza koji im je Vrhovni zapovjednik oružanih snaga dao i priznao, ali ga se odriču kao Vrhovnog zapovjednika – poručili su između ostalog.

O uništenoj Tuđmanovoj bisti obaviještena je i policija, koja će pokušati ući u trag autorima ovog anarhističkog simbola.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×