Srednjovjekovni Đurđevac

Arheološka iskapanja na lokalitetu Sošice nastavljaju se

Cilj novih radova je istražiti groblje i obje crkve u cijelosti.

09:58h
0
Foto: djurdjevac.hr

Arheološka iskapanja koja su počela još prošle godine na lokalitetu Sošice, nadomak Đurđevca, nastavljaju se. Ovo je samo nastavak istraživanja kojemu je cilj spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta.

Voditelj ovogodišnjih radova je Ivan Valent, dipl. arheolog, a tijekom narednih tjedana na iskopavanju će sudjelovati i brojni drugi arheolozi.

Prošlogodišnjim iskopavanjima dokumentirano je nekoliko građevinskih faza crkve sv. Jurja i istražena je polovina gotičke crkve iz 15. stoljeća, te barokni zvonik. Cilj novih radova je istražiti groblje i obje crkve u cijelosti.

Robert Čimin ravnatelja Muzeja grada Koprivnice istaknuo je kako ova nova otkrića otvaraju neka nova saznanja vezanu uz činjenicu na postojanje prvog naselja na ovom području.

Dodao je kako se namjerava nastaviti s radovima kako bi se u dogledno vrijeme moglo pristupiti prezentaciji lokaliteta i spoznavanju okolnosti nastanka srednjovjekovnog Đurđevca te povezivanje tog položaja sa Starim gradom u neraskidivu povijesnu cjelinu.

Grad Đurđevac je i ove godine osigurao radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja.

čitam...