Presuda

BEZ MILOSTI Starica (80) s Alzheimerovom bolesti HRT-u nije platila pristojbu, sud njeno stanje ocijenio irelevantnim

Predložila je da dug otplati na rate, no da je se poštedi plaćanja troškova sudskog postupka, kao i da se raskine njezin ugovor s HRT-om.

12:30h
0
Foto: Sanjin Bojić
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Općinski sud u Varaždinu objavio je sadržaj nepravomoćne presude, donesene prošli tjedan, prema kojoj 80-godišnja Varaždinka zbog neisplaćene televizijske pristojbe Hrvatskoj radioteleviziji mora platiti 480 kuna, piše varazdinski.net.hr.


Navode kako je Varaždinka u prigovoru na ovrhu navela kako je u 80. godini te da boluje od dijagnosticirane Alzheimerove bolesti, zbog čega je nesvjesna svojih obaveza, a što je rezultiralo velikim brojem ovrha koje obitelj pokušava riješiti. Predložila je da dug otplati na rate, no da je se poštedi plaćanja troškova sudskog postupka, kao i da se raskine njezin ugovor s HRT-om.

HRT je odgovorio kako svaki vlasnik radijskog ili televizijskog prijamnika, odnosno bilo kojeg uređaja za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom mora HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Ujedno su dodali kako loše zdravstveno i imovinsko stanje nije relevantno za obvezu plaćanja pristojbe.

– Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, kao i priloženu dokumentaciju iz koje proizlazi da je pretplatnički odnos tuženice s tužiteljem kroz utuženo razdoblje bio aktivan, jer prijavljeni prijamnik prije utuženog razdoblja nije odjavila, sud je irelevantnim ocijenio njezine navode odnoseći se na zdravstveno i imovinsko stanje – obrazložio je varaždinski sud.

Dodajmo kako je prijedlog Varaždinke odbijen, pa mora platiti i 830 kuna za troškove. Stranke imaju osam dana za žalbu.

čitam...