OPG Dubravko Baula

FOTO Bili smo kod jednog od većih proizvođača jabuka u županiji, na tri hektra imaju 11 tisuća stabala: U idealnim godinama uberemo 100, a ove ćemo zbog suše oko 60 tona

Jabuka se smatra kraljicom podravsko-prigorskih voćnjaka, a odavna se drži i najzdravijim voćem. Prilično je nježna i osjetljiva, a oni ih beru isključivo ručno, jer ne žele da se oštete i natuku

14:00h
0
OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija

– Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van – ponovio je Dubravko Baula staru poslovicu kad smo toga jesenskog dana zavirili u voćnjak njegova obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u Podravskim Sesvetama. Na lijepih tri hektara, među redovima različitih sorti zelenih i crvenih jabuka, vrijedno su plodove ubirali otac Ivan i njegov sin, zadovoljni kvalitetom, no ne i urodom.

Prijašnjih godina odlično su rodile, ističu obojica, no uslijedilo je jedno od najtoplijih i najsušnijih ljeta, što je ovu godinu učinilo još izazovnijom. U idealnim godinama ovaj OPG je imao urod i od 100 tona.

– Ova godina je loša radi suše, bit će jedna trećina jabuka manje nego lani, a neke će ući u kategoriju 2. klase zbog manjih nesavršenosti – kazao je Dubravko koji će u ovoj sezoni u svom voćnjaku ubrati oko 60 tona jabuka.

OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija

Pozitivan primjer kako uzgojiti ukusne sorte jabuka, svoje korijene na ovome gospodarstvu vuče unatrag tri desetljeća zahvaljujući Ivanu Bauli. U tišini prirode, zasadio je, tada, vinograd, pa na hektar jabuke i obilje paprike koje je obitelj sezonski prodavala na zagrebačkoj tržnici Dolac. A ideja o vlastitom voćnjaku rodila se prije 16 godina te je Ivan prionuo poslu i osnovao OPG.

– Zasadio sam jabuke da imam cijelu godinu kaj tržiti. Bez sudjelovanja obitelji to bi bilo teško ostvarivo. Postepeno smo proširivali voćnjak – kaže Ivan koji je u manje od dva desetljeća zajedno sa sinom stvorio fantaziju od 11 tisuća stabala na tri hektara, podijeljenu na dvije lokacije, s raznim sortama – Gala, Jonagold, Fuji, Braeburn, Granny Smith, Zlatni delišes, Ajdared, Topas, Pink Lady.

OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija

Jabuka se smatra kraljicom podravsko-prigorskih voćnjaka, a odavna se drži i najzdravijim voćem. Prilično je nježna i osjetljiva, a oni ih beru isključivo ručno, jer ne žele da se oštete i natuku.

– Jabuku treba znati ubrati. Ako je malo pritisneš, odmah se vidi. Nakon berbe slijedi zimska rezidba, pa ručno prorjeđivanje, potom prskanje te ljetna rezidba. Bez svega toga, ali i modernog sustava za zaštitu voćki od vremenskih nepogoda, nema ni okrugle i ukusne jabuke – govori Dubravko koji ovo voće prodaje na zagrebačkoj i đurđevačkoj tržnici, a nešto ustupljuje otkupljivačima.

OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija

Kaže da je zadovoljan kvalitetom te da je potražnja velika, no tržišne cijene prema otkupljivaču su za prvu klasu tri i pol kune, a za najnižu oko 70 lipa. Suradnja s otkupljivačima je, kaže, neisplativa pa je Dubravko okrenut isključivo vlastitoj prodaji.

–  Imamo svoje rashladne kapacitete pa ih spremimo u hladnjaču. Gubitak u urodu ne može se nadoknaditi kroz ‘dizanje’ cijene. Svjestan sam da građani nemaju veliku kupovnu moć i cijenu uvijek prilagođavam njihovim mogućnostima – napominje, a ‘kraljicu voća’ prodaje po cijeni od sedam kuna za kilogram.

OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija

Svi uzgajivači jabuka pretrpjeli su ove godine štete u svojim voćnjacima.

– Od voćarstva se kako-tako može živjeti, međutim često se trebamo nositi s elementarnim nepogodama. Odštete koje se isplaćuju, nisu ni približne stvarnim štetama. Kad se i dogodi dobra godina, onda se pojavljuje uvoznički lobi koji ruši cijene. Voćnjak nam stvara sve veće troškove – ističe i kaže da je teško pronaći radnike pa u branju pomažu obitelj i prijatelji.

No jesen ne završava berbom, kao što svi misle.

– Voćnjak zahtijeva stalnu brigu, od rezidbe, integrirane zaštite, čišćenja korova, navodnjavanja, tjednog košenja, kada krene vegetacija prate se štetnici. Za rezanje je lakše kad padne mraz, jer se vidi koji je rodni pup. Plan je natkriti voćnjak mrežom koja štiti jabuke od tuče – otkriva Dubravko pokazujući nam beskrajne redove stabala.

OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija

Plod jabuke osvježavajućeg, kiselo-slatkastog okusa i svojstvene arome, bogat je hranjivim sastojcima, sadrži vitamine, minerale, voćne kiseline, vlakna, pektine.

– Voćarstvo je ozbiljan, ali lijep posao. Naša je roba kvalitetna, zato smo opstali – govori marljiv poljoprivrednik promatrajući ovogodišnji urod, dok otac Ivan ne krije zadovoljstvo što je svoju ljubav prema zemlji i znanje o voćarstvu prenio na sina koji nastavlja njegovim stopama, oplemenjujući sve što je stvorio.

Pritom treba naglasiti da OPG Baula ima dobru suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom koja kroz Javne pozive osigurava, uz ostalo, dodjelu potpora male vrijednosti za ulaganje u materijalnu imovinu na poljoprivrednom gospodarstvu te subvencionira ekološke trajne nasade s jabukama, čiji je korisnik i ovaj OPG.

– Svaka nam potpora dobro dođe, jako smo zadovoljni što nas Županija potiče i njihovim odnosom spram nas – zaključio je Dubravko Baula.

*Programski sadržaj nastao u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija
OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija
OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija
OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija
OPG Dubravko Baula
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW