Mjesec dana od tragedije

Branimirovo tijelo na putu je iz Kanade za Koprivnicu

11:23h
0
Branimir Poljak radio je na farmi u Kanadi // Foto: Facebook
Branimir Poljak radio je na farmi u Kanadi // Foto: Facebook

Trenutačno se nalazi na aerodromu u njemačkom Frankfurtu, a u Zagreb bi trebao stići sutra, u subotu. Odmah po dolasku na Pleso, tijelo će preuzeti koprivničko pogrebno poduzeće Mahonija i dovesti ga u Koprivnicu. Sprovod će biti u utorak u 13 sati na koprivničkom gradskom groblju.

Beživotno tijelo tragično preminulog Koprivničanca Branimira Poljaka (29) sinoć je avionom konačno krenulo iz Kanade put Hrvatske.

Trenutačno se nalazi na aerodromu u njemačkom Frankfurtu, a u Zagreb bi trebao stići sutra, u subotu. Valja, naime, riješiti papirologiju. Odmah po dolasku na Pleso, tijelo će preuzeti koprivničko pogrebno poduzeće Mahonija i dovesti ga u Koprivnicu.

Obitelj Poljak ovaj trenutak je čekala punih 35 dana. Na žalost, više ga nikad neće vidjeti nasmijanog, ali barem će ga imati prilike dostojno sahraniti.

Mladi Koprivničanac poginuo je u prometnoj nesreći 14. studenog u kanadskoj pokrajini Manitoba u koju je otišao prije godinu i pol dana. Ondje je radio na jednoj farmi.

Život je izgubio pri slijetanju s ceste. Automobil koji je vozio nekoliko se puta prevrnuo i zaustavio u drvu. Pronađen je na stražnjem sjedalu. Iako ga je Hitna pomoć helikopterom prevezla u tamošnju bolnicu, nije izdržao tešku operaciju glave.

S obzirom na to da, ispostavilo se na kraju, Branimir nije bio pravovaljano prijavljen na farmi na kojoj je radio, a nije imao ni potrebno životno osiguranje, za bolničke troškove i prijevoz njegova tijela u Hrvatsku trebalo je prikupiti više od 80.000 kuna.

Njegova obitelj to nije mogla sama financijski izdržati pa se obratila za pomoć svim ljudima dobre volje. Mnogi su odmah pokazali empatiju i počeli prikupljati novac da se Branimir vrati u svoj rodni kraj.

Pozivu obitelji odazvali su se brojni građani, poznati i nepoznati, susjedi i prijatelji, NK Tehnika za koju je on svojedobno nastupao, popularna malonogometna KC liga i mnogi drugi.

– Od srca zahvaljujemo svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u ovim teškim trenucima. Nema riječi kojima bih opisala koliko nam to znači. Samo želimo da sve ovo konačno završi, da nam vrate Branimira i da ga dostojno sahranimo – rekla nam je prije dva tjedna njegova majka Vlasta Poljak.

Tanja Lončarek posebno je zahvalila svojim kolegama s posla jer su i oni na Danici prikupljali novčana sredstva da se njezin brat doveze iz Kanade.

Obitelji Poljak uplaćeno je oko 40.000 kuna, što je bila samo polovica od potrebnog iznosa, ali za ostatak se pobrinula hrvatska zajednica u Kanadi.

U cijeloj priči veliku ulogu odigrao je i kanadski odvjetnik hrvatskog porijekla Tom Dusevic, kojeg je obitelj ovlastila da riješi cijelu papirologiju i osigura sve potrebne uvjete za Branimirov povratak.

Iako je prvih dana od tragedije bilo puno šumova u komunikaciji na relaciji Kanada – Koprivnica, nakon što je cijela priča izašla u javnost, stvari su krenule u dobrom smjeru.

Istina je da je postupak trajao više od mjesec dana, ali sada je konačno završen.

Ostaje još sahraniti Branimira, a prema informacijama iz obitelji Poljak, pogreb će biti u utorak u 13 sati na koprivničkom gradskom groblju.