13.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ogranak Matice hrvatske

Članovi obitelji i Matice hrvatske obilježili 30. godišnjicu smrti književnika Mladena Kerstnera
Č

Najpoznatiji je kao scenarist i autor televizijskih serija Mejaši i Gruntovčani.

Ne propustite

Na 30. godišnjicu smrti Mladena Kerstnera na njegov grob na Mirogoju položili su cvijeće članovi obitelji i izaslanstva Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Knjižnice Mladen Kerstner Ludbreg i LZ Miroslav Krleža.

Mladen Kerstner bio je hrvatski književnik, scenarist, kazališni redatelj, glumac, knjižničar, humorist i novinar. Pisao je romane, pjesme, radio drame (30), kazališne drame (4), feljtone, dječju književnost… Bio je član Društva hrvatskih književnika, predsjednik Hrvatskog društva humorista i Društva Podravec u Zagrebu.

Najpoznatiji je kao scenarist i autor televizijskih serija Mejaši i Gruntovčani u kojima je opisao seljački život i nezaboravne likove hrvatske kinematografije – arhetipskog dobričine i junaka Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog, Tune Pišpeka, Čvarkeša, Matule u sjevernohrvatskom kajkavskm imaginarnom selu Gruntovcu te serije Dirigenti i mužikaši. Serije su snimane u selima Kerstnerovog kajkavskog zavičaja u ludbreškoj i koprivničkoj Podravini.

Serija Gruntovčani dobitnica je Večernjakove ruže (1999.) kao najbolja hrvatska serija 20. stoljeća. Najavljeno je objavljivanje prve od pet knjiga Sabranih djela Mladena Kerstnera u izdanju Matice hrvatske, Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Knjižnice Mladen Kerstner u Ludbregu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvojili 1200 dolara

FOTO/VIDEO Zoran i Valentino u jednom danu razvili aplikaciju za razdvajanje otpada: Spavali smo tri sata, a koristili smo i umjetnu inteligenciju

U siječnju je koprivnički Enter bio mjesto zanimljivog okupljanja za sve ljubitelje tehnologije, programiranja i kreativnih ideja. Tamo je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×