Ogranak Matice hrvatske

Članovi obitelji i Matice hrvatske obilježili 30. godišnjicu smrti književnika Mladena Kerstnera

Najpoznatiji je kao scenarist i autor televizijskih serija Mejaši i Gruntovčani.

10:04h
0
received

Na 30. godišnjicu smrti Mladena Kerstnera na njegov grob na Mirogoju položili su cvijeće članovi obitelji i izaslanstva Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Knjižnice Mladen Kerstner Ludbreg i LZ Miroslav Krleža.

Mladen Kerstner bio je hrvatski književnik, scenarist, kazališni redatelj, glumac, knjižničar, humorist i novinar. Pisao je romane, pjesme, radio drame (30), kazališne drame (4), feljtone, dječju književnost… Bio je član Društva hrvatskih književnika, predsjednik Hrvatskog društva humorista i Društva Podravec u Zagrebu.

Najpoznatiji je kao scenarist i autor televizijskih serija Mejaši i Gruntovčani u kojima je opisao seljački život i nezaboravne likove hrvatske kinematografije – arhetipskog dobričine i junaka Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog, Tune Pišpeka, Čvarkeša, Matule u sjevernohrvatskom kajkavskm imaginarnom selu Gruntovcu te serije Dirigenti i mužikaši. Serije su snimane u selima Kerstnerovog kajkavskog zavičaja u ludbreškoj i koprivničkoj Podravini.

Serija Gruntovčani dobitnica je Večernjakove ruže (1999.) kao najbolja hrvatska serija 20. stoljeća. Najavljeno je objavljivanje prve od pet knjiga Sabranih djela Mladena Kerstnera u izdanju Matice hrvatske, Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Knjižnice Mladen Kerstner u Ludbregu.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW