vjerski blagdan

DANI SVETE NEDJELJE Ludbreg će preplaviti tisuće hodočasnika, a u večernjim satima nastupit će Hladno pivo, Grdović i Učiteljice

Glavni hodočasnički dan tradicionalno je na samu Svetu nedjelju, 2. rujna. U 6 i 7 sati slavit će se jutarnje svete mise u župnoj crkvi, a od 9 sati u svetištu započinje duhovni program za hodočasnike. U 9.45 kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predvodit će mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i drugih biskupa.

18:30h
0
Sveta Nedjelja
Foto: Ivan Brkić

Ovoga vikenda počinje obilježavanje Dana ludbreške Svete Nedjelje.

Riječ je o jednoj od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj. Temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može razgledati.

Detaljan program pogledajte OVDJE.

DANI SVETE NEDJELJE, 25. 8. – 2. 9. 2018.

U srijedu 29. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi bit će održan koncert župnog zbora.

U četvrtak 30. kolovoza slijedi hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja naše biskupije. U 19.30 sati u atriju staroga grada, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, predvodit će svetu misu, a nakon nje voditi procesiju s relikvijom Krvi Kristove u župnu crkvu.

Ludbreg su preplavili posjetitelji koji su uživali u sajmu, zabavi i dobroj atmosferi Svete Nedjelje // Foto: Ivan Brkić

U petak 31. kolovoza bit će održano zavjetno hodočašće susjednih župa. Nakon tri jutarnje mise; u 7 sati (Župa Martijanec), u 8 (Župa Sv. Đurđ) i u 9 (Župa Veliki Bukovec), u 10.30 sati će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli u sklopu hodočašća hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Hodočašće i svetu misu predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Na Svetu subotu, 1. rujna, u Ludbreg će tradicionalno hodočastiti brojni vjernici iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije i Mađarske. U 6 i 7 sati izjutra slavit će se svete mise u župnoj crkvi, dok će u 9 sati u zavjetnoj kapeli svetu misu na slovenskom i mađarskom jeziku predvoditi mons. Franc Režonja, župnik u slovenskom Razkrižju ujedno vikar za narodnosti u Biskupiji Murska Sobota, u koncelebraciji vlč. Pište Martona iz Serdahela. Od 10.45 sati formirat će se procesija hodočasnika i svećenika koja će ići od župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Svetu misu ondje će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Sveta Nedjelja Poslijepodnevni program u prošteništu sastojat će se od klanjanja Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za sve pale branitelje i njihove obitelji stradalnike Domovinskog rata uz molitve na nakanu hrvatskih obitelji i duhovne potrebe djece i mladih. U 15 sati kreće Križni put, a potom blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze.

Glavni hodočasnički dan tradicionalno je na samu Svetu nedjelju, 2. rujna. U 6 i 7 sati slavit će se jutarnje svete mise u župnoj crkvi, a od 9 sati u svetištu započinje duhovni program za hodočasnike. U 9.45 kreće procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predvodit će mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i drugih biskupa.

U 15 sati slijedi Križni put, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze.

I ove godine četvrtak je rezerviran za gospodarske sadržaje. U 16:30 sati bit će otvorene novouređene prostorije vinskog podruma Udruge vinogradara “Trsek” i tradicionalni Ludbreški sejem. U 18 sati koncert će na Trgu Svetog Trojstva održati Puhački orkestar grada Ludbrega.

Osim vjerskim, Sveta nedjelja bit će bogata kulturnim i zabavnim sadržajima. U petak 31. kolovoza u 15 sati na Trgu Svetog Trojstva počinje etno gastro izložba u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Ludbreg. U 18 sati u vijećnici Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” na rasporedu je šesti po redu književni natječaj duhovnog stvaralaštva Radio Ludbrega – Vrelo nadahnuća.

KUD “Anka Ošpuh” u subotu 1. rujna na Trgu Svetog Trojstva priređuje Folklorne susreta. Program počinje u 18 sati.

Neće izostati ni zabavnih sadržaja. U četvrtak 30. kolovoza publiku će u Ludbregu zabavljati Hladno pivo, petak je rezerviran za Mladena Grdovića, a u subotu 1. rujna koncert Učiteljica i Tarapana benda.

čitam...