6.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Kava sa županom

Darko Koren: Smanjivat ćemo plaće jer smo u problemima s prihodima, proračun ostaje, ali napravit ćemo inventuru
D

Pogriješili smo u tehničkoj stvari, u prikazu prve strane tog proračuna jer smo drukčije protumačili naputke Ministarstva o tome kako se ponašati u toj situaciji pa je ispalo da je proračun neuravnotežen, rekao je Darko Koren.

Ne propustite

Darko Koren na tradicionalnom druženju s novinarima pretresao je neke od tema koje su se u posljednje vrijeme pojavljivale u medijima i javnosti te najavio neke nove projekte i ulaganja koje Županija planira u narednom razdoblju.

Saga o šatoru i kemijskim WC-ima u Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec odjeknula je i izvan granica Koprivničko-križevačke županije, a župana su neki prozivali da s njegove strane nije dovoljno učinjeno kako bi učenici imali prihvatljive uvjete za boravak u školi. S takvim navodima on se nimalo ne slaže.

– Problemi koji su se sada pojavili detektirani su od same gradnje škole, a nije na meni da ocjenjujem uzroke. Ono što znam je iz nalaza struke i izjava ravnatelja škole, koje baš i nisu konzistentne jer jedan dan je u pitanju klizište, drugi dan nije, treći dan trebamo srušiti dio zgrade, a četvrti dan ne, dok je peti dan najvažnija dvorana. Suština problema je da su se pojavile pukotine u zidu na spoju dvaju dijelova škole koje su tamo godinama. Županija je osnivač škole samo kada se pojave problemi i kada se nekoga treba za nešto prozivati. Ni u jednom dijelu nismo sudjelovali u odabiru šatora i kemijskih WC-a, niti je to na nama, to je posao ravnatelja. Rješenje stručnjaka koje smo angažirali je da se dio škole sruši i napravi novi. Ubrzano pripremamo dokumentaciju za to, dobit ćemo neka sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja, dio će ići iz proračuna i problem će biti riješen – smatra Koren.

Župan je najesen najavio i svojevrsnu inventuru proračuna zbog porezne reforme i smanjenja rudne rente, koji su smanjili prihode Županije.

Darko Koren i Ivan Pal // Foto: Sanjin Bojić

Smanjivat ćemo plaće u Županijskoj upravi, u velikim smo problemima s prihodima. Što se tiče novih zapošljavanja, to ćemo još vidjeti jer nam neki odlaze u mirovinu i ne znam imamo li toliko prikladnih kadrova za unutarnje popunjavanje – najavio je Koren.

Proračun je bio glavna tema i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine na kojoj se o njemu povela burna rasprava, u kojoj je kao najveći protivnik predloženog proračuna prednjačio Željko Lacković. On je tvrdio da je proračun neuravnotežen te je kasnije to popratio i dopisom predstojnici Ureda državne uprave Elizabeti Repić Perković te Ministarstvu uprave. Župan zbog toga nije zabrinut, tvrdi da je riječ o običnoj greški u prikazivanju proračuna na papiru.

– Županija je preuzimanjem upravljačkih prava bolnice preuzela i njen proračun, kao i taj nesretni manjak od 50-ak milijuna kuna. Na taj dio ja ne mogu utjecati. Odgovoran sam za proračun od 400 milijuna kuna, dok je sam županijski proračun 150 milijuna. Zapravo na 67 posto ukupnog proračuna nemam nikakav utjecaj, a odgovoran sam za njega. Proračun županije, same županije, je apsolutno uravnotežen, 150 milijuna prihoda i 150 milijuna rashoda. Gubitak bolnice od 50 milijuna postoji, ne poričemo taj problem, no sanacijski plan bolnice planira pokrivanje tog minusa kroz višegodišnje razdoblje. Pogriješili smo u tehničkoj stvari, u prikazu prve strane tog proračuna jer smo drukčije protumačili naputke Ministarstva o tome kako se ponašati u toj situaciji pa je ispalo da je proračun neuravnotežen. Riječ je o banalnoj knjigovodstveno-tehničkoj greški – uvjeren je Koren.

Od novih projekata koji se ove godine pripremaju župan je spomenuo dogradnja Područne škole Peteranec, povećanje energetske učinkovitosti Osnovne škole Virje i Drnje, a ponovno će se potpisati i ugovor o školi plivanja za sve treće razrede škola.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uslišili mu molbu

Podravac vozio 108 na sat u naselju pa zavapio: Imam kredit, molim vas nemojte me jako kazniti!

Podravski vozač (27) uhvaćen je u prebrzoj vožnji kroz Globočec Ludbreški nedaleko Ludbrega. Kroz naselje u kojem je ograničenje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×