4.6 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Šumski požari

Dim iz Kanade zamutio nebo nad Podravinom i Prigorjem
D

Dim iz Kanade došao je (opet) do Europe, pa i Hrvatske. Mogli smo ga primijetiti po vrlo mutnom nebu, osobito pri izlasku i zalasku Sunca.

Ne propustite

Dim iz Kanade stigao je nad Hrvatsku. Šumski požari s druge strane Atlantika poslali su u atmosferu toliko čađe da je obišla pola sjeverne polutke. Sunce je protekla dva dana bilo lagano prigušeno, a nebo zamućeno. Kao kad nam južni vjetrovi donesu saharski pijesak.

Veliki šumski požari u prostranstvima Kanade i Sibira sve su češća pojava posljednjih godina. Veći su i dugotrajniji. Tako nastaje ogromna količina dima koja se diže u atmosferu. Nošena visinskim vjetrovima može prijeći velike udaljenosti, pa i obići svijet.

Ista se pojava dogodila prije šest godina. U kolovozu 2017. nebo nad Europom posivjelo je od kanadskog dima. Ogromni požari u kombinaciji s olujama raširili su sloj dima preko gotovo cijele sjeverne polutke. Stručnjaci su to nazvali “Velikim dimnim događajem 2017.”

Ove su godine kanadski šumski požari buknuli u svibnju i nastavili plamtjeti kroz lipanj. Do 26. lipnja količina njihovog dima oborila je godišnji rekord za Kanadu. Velik dio tog dima spustio se južno, do Sjedinjenih Američkih Država, i tamo uzrokovao značajan pad kvalitete zraka. Nebo je potamnjelo, a Sunce pocrvenjelo.

Dim iz Kanade snimljen iz satelita
Satelitska snimka svitanja u utorak, 11. srpnja. Lako se vidi sloj dima. Izvor: Sat24.com.

Ne očekuje se pogoršanje kvalitete zraka

Nošen snažnim visinskim vjetrovima, dim šumskih požara prešao je Atlantik i u lipnju stigao do Europe. Za razliku od SAD-a, gdje je dim uzrokovao niz problema, iznad Europe je na znatno većoj visini; samo tako može prijeći velike udaljenosti. Stoga kvaliteta prizemnog zraka u Europi nije narušena i ne očekuje se da će se pogoršati. Dim se drži visoko.

No, zato utječe na izgled neba. Plava boja malo izblijedi, a Sunce, kao u TBF-ovoj pjesmi, izgubi sjaj. Priznajemo, čudan osjećaj. Dim se neće dugo zadržavati nad našim krajevima. Od srijede, međutim, zamijenit će ga druga koprena u višim slojevima zraka. Vrući zrak koji nam stiže iz sjeverne Afrike sa sobom nosi pijesak i prašinu koje su podigli tamošnji vjetrovi. To je ujedno i uzrok one “prljave kiše”. Bude li štogod padalo, bit će žućkasto.

Toplinski val potrajat će do četvrtka kada nam potkraj dana stiže hladna fronta. Petak će zato biti malo ugodniji. Za vikend temperature ponovno rastu, a nova promjena vremena moguća je u drugoj polovici sljedećeg tjedna. Do tada, sunčano i vruće uz prstohvat pijeska.

Sunčev zalazak u mutnoj atmosferi
Dim i prašina u atmosferi poznati su po tome što uzrokuju lijepe Sunčeve izlaske i zalaske. Ovako je izgledao suton u Koprivnici u utorak. Vidi se i jedna velika Sunčeva pjega. Foto: Marko Posavec.
Putanje zračnih masa u proteklih 240 sati: kuda je dim iz Kanade putovao do nas
Putanje zračnih masa na 7.000 (crvena) i 11.000 metara visine (plava linija) 240 sati unatrag od ponedjeljka u 14h. Izvor: NOAA Air Resources Laboratory.
Čađa u atmosferi u utorak 11. srpnja
Čađa u atmosferi prema modelu GEOS-FP u utorak, 11. srpnja ujutro. Izvor: NASA/GMAO.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

FOTO Čitateljici netko udario automobil i pobjegao: “Voziš dijete u školu i nađeš razbijen auto”

Neugodno iskustvo imala je naša čitateljica jučer pokraj koprivničkog Domoljuba, a ishod svega je šteta na automobilu. Kako nam je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×