8.8 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Djeca dnevno pojedu 80 kancerogenih i štetnih tvari?
D

Ne propustite

Djeca svakodnevno hranom u organizam unose veliku količinu štetnih tvari, pokazuje studija francuske potrošačke organizacije Générations Futures. U obrocima 10-godišnjaka nalazi se preko 80 supstanci koje su djelomično kancerogene.

Zanimljivo je da u analiziranim namirnicama nisu prekoračene zakonski propisane granične vrijednosti pojedinih štetnih sastojaka. Međutim, ukupno gledano, najmlađi potrošači su izloženi potencijalno vrlo opasnom koktelu različitih tvari.

Istraživanje je tako osramotilo francusko ministarstvo zdravstva, odnosno plan prehrane za djecu kojeg su usvojili političari. U namirnicama, od voća do mliječnih proizvoda, pronađene su kemikalije, pesticidi, teški metali i druge štetne tvari.

 

U tri tipična obroka 10-godišnjaka pronađena je ukupno 81 supstanca, od kojih se 42 smatraju “vjerojatno” kancerogenim, dok ih pet “sigurno” može uzrokovati rak. Nadalje, 37 supstanci utječe na hormonalni sustav djeteta.

Djeca putem maslaca i čaja s mlijekom za doručak u organizam unose 10-ak štetnih tvari. Pesticidi su pronađeni u jabukama iz Brazila i grahu iz Kenije, a kancerogeni spojevi u mljevenom mesu, tuni iz konzerve i žvakaćim gumama.

Izvor: Metro-portal.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepravomoćna presuda

Koprivničanac ostao paraliziran zbog posla, tužio šefa, a on zbog ovrhe prepisao nekretnine na svog sina

Nesretna je sudbina jednog Koprivničanca (podaci poznati redakciji op.a.) koji je teško stradao prije nešto više od deset godina...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×