Doktor Večenaj skeptičan oko razvoja županijskog zdravstva: Nema jasnih strateških projekata koji bi odredili smjer razvitka, nego su tek načelno postavljeni

0
Doktor Večenaj skeptičan oko razvoja županijskog zdravstva: Nema jasnih strateških projekata koji bi odredili smjer razvitka, nego su tek načelno postavljeni

Strategija kakvu je aktualno županijsko vodstvo osmislilo za razvoj lokalnog zdravstvenog sustava u idućih pet godina nije oduševila koprivničkog liječnika, anesteziologa i člana županijske Skupštine, nezavisnog Josipa Večenaja.

Prema njegovoj ocjeni, riječ je o uredbi, a ne strategiji, u kojoj nema jasnih strateških projekata koji bi ucrtali u kojem smjeru se naš zdravstveni sustav mora razvijati nego su oni tek načelno postavljeni.

Kako je naveo, statistički podaci pokazuju da 50 posto stanovništva naše županije obolijeva od cirkulatornih bolesti, četvrtina od malignih, dok u projektu razvoja piše edukacija stanovništva.

Sama edukacija prema njegovom mišljenju nije dovoljna da bi se smanjila pojava ovih bolesti, tim više što sada covid ograničava redovite posjete liječnicima.

– Stalan je nedostatak liječnika i sestara, kako osigurati zdravstvenu zaštitu ako nemate ljude koji će ju provesti? Nisam vidio strategiju kako privući mlade liječnike, sestre, iskusne stručnjake da dođu raditi u našu sredinu, da podignemo sustav – pitao je Večenaj.

Josip Večenaj
Josip Večenaj

Dotaknuo se i palijativne zaštite koja ne postoji kako na lokalnoj, tako ni na državnoj razini. Pristup njenom razvoju na temelju županijske strategije okarakterizirao je olakim.

– Možda postoji strategija, ali nije navedena. Koje su to edukacije za liječnike oko dvije godine? Skeptičan sam oko toga – poručio je Večenaj te nadodao kako je iz mjere ulaganje u zdravstvo isto tako nejasno za koje je zdravstvene djelatnike planirana edukacija, hoće li to biti liječnici ili medicinske sestre, kao i koji su to projekti kojima će zdravstveni sustav dobiti na kvaliteti.

– Ako slušamo da ide centralizacija zdravstvenog sustava, znamo li koji će dio centralizirati, a koji nam ostaje? Idemo razvijati taj jer na ovaj koji će centralizirati, teško ćemo imati utjecaja – zaključio je Večenaj.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Nema postova za prikaz