akcija

Donesite fotografije događaja iz Domoljuba i tako obilježite 100. obljetnicu dvorane

Što je potrebno da se uključite u Dane prikupljanja uspomena na događanja u Dvorani Domoljub?

11:23h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Radna skupina za obilježavanje 100. Obljetnice Dvorane Domoljub u Koprivnici, u srijedu, 6. ožujka održala je konferenciju za novinare. Povod je upoznavanje šire javnosti s dvodnevnom akcijom pod nazivom Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija o Domoljubu 1919.-2019.

Krajem ove godine navršit će se 100 godina od izgradnje i početka djelovanja Dvorane Domoljub u Koprivnici. Za generacije Koprivničanki i Koprivničanaca dvorana Domoljub je u proteklih sto godina bila jedno od najvažnijih središta društvenog i kulturnog života grada Koprivnice. U njoj su se održavali skupovi i veća okupljanja različitog karaktera. Teško da postoji Koprivničanka ili Koprivničanac koji nije posjetio ili bio sudionik bar nekog događanja u Dvorani Domoljub, stoga Pučko otvoreno učilište Koprivnica , Muzej grada Koprivnice i Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica organiziraju zanimljivu dvodnevnu akciju pod nazivom Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija o Domoljubu 1919.-2019.

Akcija će se održati u četvrtak, 14. ožujka i petak, 15. ožujka od 10 do 18 sati u Galeriji Mijo Kovačić (u prizemlju Galerije Koprivnica na Zrinskom trgu 4). Pozivamo sve one koji u svojim foto albumima čuvaju uspomene na događanja koja su se zbila u dvorani Domoljub u proteklih sto godina da se odazovu. Ispričajte nam svoju priču koju fotografije dokumentiraju. Fotografije ćemo skenirati, vratiti vam originale, a digitalne preslike pohraniti u muzejske i knjižnične zbirke, kako bi se sačuvale od zaborava. Krajem ove godine pripremit ćemo izložbu izbora fotografija, a planiramo i virtualnu izložbu u kojoj će se ipreplitati osobne i javne priče o našem gradu.

Cilj akcije Kolektivno sjećanje grada – dani prikupljanja fotografija o Domoljubu 1919.-2019. je sačuvati priče i uspomene, osobne i obiteljske naravi, o događanjima na kojima su sudjelovale Koprivničanke i Koprivničanci bez obzira na dob, a koja su se održala u dvorani Domoljub.

Cilj je prikupiti i sačuvati od zaborava uspomene koje vežu nas ili članove naših obitelji uz priredbe i događanja koja su se u proteklih 100 godina održala u dvorani Domoljub. Time ćemo kroz prizmu osobnog iskustva koje dokumentiraju fotografija iz naših obiteljskih albuma pridonijeti kolektivnom sjećanju našeg grada – na kulturna i društvena događanja koja su ga obilježila u proteklih 100 godina. U dvorani Domoljub su mnogi kojih danas više nema među živima sudjelovali između dva svjetska rata na legendarnim zabavama, posjećivali kazališne predstave – gostujuće ili u izvedbi Koprivničanaca, predavanjima, kino-predstavama, glazbenim smotrama, političkim skupovima, primanjima u pionire do izbora missica u dvorištu Domoljuba i čaga u disco klubu Naivi u podrumu Domoljuba. Domoljub je bio i poprište Simetrala – smotre alternativne kulture mladih, a do dana današnjih brojnih školskih priredbi i priredbi dječjih vrtića.

Što je potrebno da se uključite u Dane prikupljanja uspomena na događanja u Dvorani Domoljub?

Zavirite u svoje obiteljske albume, pronađite fotografije o Domoljubu 1919.-2019., donesite ih u Galeriju Mijo Kovačić u četvrtak, 14. ožujka ili petak, 15. ožujka od 10 do 18 sati i budite dio kolektivnog sjećanja našeg grada!

Loading...