20 roditeljskih pogrešaka

Dopuštajte djeci da im bude dosadno i ne radite sve umjesto njih

15:04h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Svi roditelji griješe, i to je neminovno. Američki obiteljski psiholog Mike Leary sakupio je 20 najčešćih pogrešaka za koje tvrdi da mogu dugoročno naštetiti razvoju djeteta. Pokušajte ih izbjeći.


1. Previše izbora Djeca se pogube s previše izbora, postaju nervozna i ne mogu odlučiti što je ispravno.

2. Hvalite ih za baš sve što naprave Posljedica je da postaju gotovo ovisni o pohvali. Neće napraviti ništa ako tu za njih nema koristi.

3. Dječja sreća uvijek i pod svaku cijenu Njihov je posao da nauče kako sami sebe učiniti sretnima. Ne možete ih natjerati da budu sretni.

4. Non-stop ugađanje Gotovo u pravilu mislit će da su postignuća jedini put do sreće. To je temelj za nikad zadovoljne ljude koji žele previše te može odvesti u ovisnost i kompulzivno ponašanje.

5. Previše aktivnosti Ako imaju dovoljno aktivnosti, neće imati vremena za gluposti, misle mnogi roditelji. No dijete može ‘pregorjeti’, postati nezadovoljno, pa čak i agresivno.

6. ‘Ti si najpametniji!’ Rizik je da dijete postane arogantno misleći da su svi drugi glupi. Ili s druge strane, misli da mora glumiti i biti ono što nije. U oba slučaja neće biti omiljeni u društvu.

7. Odgoj odmalena u strogoj vjeri Prvi put kad uoče licemjerje ili nesklad u priči i djelima roditelja ili bližnjih, kuća od karata se neminovno ruši.

8. Izbjegavanje razgovora o tabu temama Roditelji se često boje razgovarati o seksu ili smrti. No izbjegavanje teme ne pomaže. Saznat će negdje drugdje, a sadržaj naučenog vam se možda neće sviđati.

9. Prekritičan stav prema pogreškama Pretpostavka je da su djeca pod konstantnim nadzorom uspješnija i bolja. No prevelika očekivanja guraju ih u perfekcionizam (izgled, društvo, škola, sport…). Kad pogriješe, smatraju se manje vrijednima, a u najtežim slučajevima do te mjere da će pribjeći samoozljeđivanju.

10. Posramljivanje, ignoriranje i prijetnje Ne dopustite da ikad pomisle kako ih nećete voljeti zbog nečega što su napravili. Osjete li se napuštenima, jednom će prestati mariti.
11. Prevelika očekivanja za dob Ne očekujte da rade stvari za koje su realno premali. Bebe ne mogu same odlučivati, a 4-godišnjaci nisu odgovorni za mlađu braću. Leary kaže kako mnogi njegovi pacijenti nikad nisu imali obitelj jer kažu da su kao djeca već odgojili jednu.
12. Neograničeno vrijeme pred ekranima Dajte im šansu da budu djeca, da su maštoviti i da se igraju na zraku.
13. Ne dopuštate da im bude dosadno Neki roditelji misle da im je posao spriječiti da djeci ikad bude dosadno.  Tako ne dobiju šansu da budu kreativni i smisle sami sebi zabavu.
14. Štitite ih od posljedica i gubitka Neki roditelji rade sve umjesto djece – izvlače ih iz problema, kupuju im što žele, lažu za njih… I onda dijete nema poštovanja. Moraju naučiti stjecati svoja iskustva.
15. Ne dopuštate im ‘rizične’ igre Djeca su zdravija, spretnija i sretnija kad im dopustite da pogurnu malo svoje granice.
16. Ne razgovarate s djecom pred spavanje Djeca bolje spavaju i osjećaju se voljenima kad pokažete zanimanje za njihov dan i što im se događalo.
17. Ne čitate im priče dok su vrlo mali Ova aktivnost znači da dijete mora biti mirno i upotrijebiti maštu. Priprema ih za slušanje u školi i čini kreativnijima.
18. Prerano odvikavanje od dude Pomozite djetetu da se osjeća dovoljno sigurno da samo odbaci dudu umjesto da je otimate.
19. Nereguliranje prehrane Ne pitajte ih stalno ‘jesi li sit?’. Na to će nagonski reagirati uzimanjem još hrane, čime im se širi želudac. Važno ih je naviknuti na raznolikost i zdrave namirnice.
20. Kažnjavate ih udarcima po guzi Batine nikad nisu jake kao ljubav. Nećete ih razmaziti pričom i objašnjavanjem. Udarci im pojačavaju osjećaj ljutnje i uče ih kako da ih izbjegnu – laganjem.
Izvor: http://www.24sata.hr/

čitam...