14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Stanje u zdravstvu

Dr. Krajina: Na naše natječaje za pedijatre dvije godine nitko se ne prijavljuje, na tržištu rada jednostavno ih nema
D

Dodaje i da su u tijeku aktivni pregovori s pedijatricom iz Čakovca te s pedijatrima iz Opće bolnice dr. Tomislav Bardek kako bi se nastavio kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite u toj ordinaciji.

Ne propustite

Nakon što smo jučer pisali o situaciji s pedijatrima u Koprivnici, ravnateljica županijskog Doma zdravlja, dr. Marija Krajina, pojasnila nam je kako je trenutno organizirana medicinska skrb za najmlađe i koji su problemi s kojima se suočavaju.

Podsjetimo, dr. Ahmed Hassan Chouehne završio je na bolovanju te ga privremeno mijenja dr. Berislav Čabrić s đurđevačkog područja, a dr. Zorka Valentić i dr. Ranko Vondraček prepuni su pacijenata i zapravo roditelji nemaju gdje upisivati djecu.

Problem nedostatka pedijatara postoji na području cijele RH, pa tako i u našoj županiji. To nije zato što netko nije na vrijeme u proteklom periodu razmišljao kako će se
navedena djelatnost u pojedinim timovima organizirati, već zato što na tržištu rada nema pedijatara te zato što se na naše raspisivane natječaje za odobravanje specijalizacija iz pedijatrije nije prijavio niti jedan kandidat – kaže dr. Krajina.

Foto: Ivan Balija
Marija Krajina // Foto: Ivan Balija

Objasnila je kako je mrežom javne zdravstvene službe koju donosi ministar zdravstva određen broj timova svake djelatnosti, pa je tako u našoj županiji određeno osam timova za zdravstvenu zaštitu predškolske djece – četiri za područje grada Koprivnice i po dva za područje Križevaca i Đurđevca.

– Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije u svome sastavu ima jedan tim u Đurđevcu, jedan tim u Koprivnici i jedan tim u Križevcima, a ostale ordinacije (timovi) su u koncesiji i u njima rade privatni zdravstveni radnici u ugovornom odnosu s HZZO-om (jedan u Križevcima i dva u Koprivnici u vlastitom prostoru). Ostala dva tima nisu organizirana, ali su predviđena kao mogućnost ako će biti potrebe za osnivanjem novih ordinacija – navodi dr. Krajina.

Kako kaže, ordinacija, odnosno tim u Koprivnici, zbrinjava trenutno 968 osiguranih osoba te u njoj radi, uz medicinsku sestru, pedijatar temeljem ugovora o djelu. Ordinacija, tj. tim, u Đurđevcu zbrinjava 965 osiguranih osoba te u njoj radi uz medicinsku sestru i pedijatar temeljem ugovora o djelu.

Foto: Matija Gudlin
Najpoznatija podravsko-prigorska pedijatrica dr. Zorka Valentić // Foto: Matija Gudlin

Situacija s popunjavanjem mjesta nije blistava, unatoč svim naporima da se netko zaposli.

– Na specijalizaciji iz pedijatrije se trenutno nalazi jedan specijalizant. Tijekom 2018. godine i 2019. godine tri puta je raspisivan natječaj za dodjelu specijalizacija iz pedijatrije, ali na niti jedan natječaj se nije prijavio nitko, premda su natječaji bili raspisani i na stranicama Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u dnevnom tisku koji izlazi na cijelom teritoriju RH i na našoj internet stranici. Tijekom prošle godine, ali i početkom ove godine, raspisani su Natječaji radi popune upražnjenih radnih mjesta pedijatara, ali do danas nitko niti pitao nije za predmetna radna mjesta – priznaje ravnateljica Doma zdravlja.

Što se tiče trenutne situacije s dr. Ahmedom Hassanom Chouehneom, navodi kako je zdravstvena zaštita organizirana na najbolji način.

Zbog iznenadne bolesti dr. Ahmeda Hassana Chouehnea zdravstvena zaštita u navedenoj ordinaciji u Koprivnici organizirana je svaki dan, na najbolji mogući način uvažavajući sve unaprijed navedene razloge i činjenice vezane za nedostatak pedijatara – napominje dr. Krajina.

Dodaje i da su u tijeku aktivni pregovori s pedijatricom iz Čakovca te s pedijatrima iz Opće bolnice dr. Tomislav Bardek kako bi se nastavio kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite u toj ordinaciji.

– Svi korisnici zdravstvene zaštite bit će pravodobno obaviješteni o rasporedu rada
navedene ordinacije u narednom periodu – zaključuje dr. Marija Krajina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Matija Cvek svojim zaraznim hitovima pokazao zašto rasprodaje koncerte po Hrvatskoj

Matija Cvek, jedan od trenutno najpopularnijih izvođača na hrvatskoj estradi, uveličao je proslavu Dana općine u Pitomači. Cvek ne silazi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×