TOČKA GRADSKOG VIJEĆA

Dragutin Feletar bit će počasni građanin Koprivnice, pogledajte popis onih kojima će se uručiti gradske medalje i plakete

Gradski vijećnici glasat će o predloženim osobama. Priznanja dobitnicima uručit će se 4. studenog na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice.

12:07h
0
Dragutin Feletar // Foto: Matija Gudlin

Ispred Gradskog vijeća Grada Koprivnice je 26. sjednica. Jedna od točaka odnosi se na donošenje Odluke o javnim priznanjima.

Priznanje počasnog građanina, kao i ključ Grada Koprivnice, trebao bi dobiti akademik Dragutin Feletar za iznimne zasluge u razvoju Koprivnice na području znanosti i kulture. Rođen je u Velikom otoku 1941., a danas je istaknuti hrvatski geograf, istraživač povijesti sjeverozapadne Hrvatske, a ponajprije Podravine, te demograf i pisac. Afirmirani je društveni i kulturni djelatnik, nakladnik koji je uredio i izdao više od 300 naslova, kao i izdavač stručnih i znanstvenih časopisa.

Između ostaloga, doktorirao je temom o industriji Podravine, 1992. godine postao je redoviti profesor na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, ostvario međunarodnu suradnju, sudjelovao u više od 190 znanstvenih skupova, a bio je i jedan od inicijatora gradnje brze ceste Koprivnica-Križevci-Vrbovec-Zagreb te podravske brze ceste i drugih projekata važnih za Koprivnicu.

Autor je oko 130 znanstvenih i više od 110 stručnih radova, zaslužan je za, otprilike, 75 znanstvenih i stručnih knjiga te više od 23 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole, kao i fakultete. Od 2016. godine redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pa i glavni urednik najstarijeg časopisa akademija Rad te urednik Zbornika za narodni život i običaje i voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU.

Mnogo je toga što se još može nabrojiti, poput činjenice da je Feletar značajno doprinio utemeljenju industrijske geografije u Hrvatskoj, pritom istražujući na koprivničkim primjerima.

Priznanja dobitnicima bit će uručena na svečanoj sjednici

Predloženi su i dobitnici medalja Grada Koprivnice. Bit će uručene Božidaru Kozuliću, Stjepanu Topolku, Vladimiru Krapincu, Darku Lazaru, Branku Blažeku, Đuri Mihoci, Hrvoju Komljenoviću, Ivanu Betlehemu, Krsti Poljaku, Božidaru Vukoniću, Stjepanu Seretinu i Zoranu Matovini za humanost i osobit doprinos na području dobrovoljnog darivanja krvi, Marku Greguru za doprinos na području književnosti i književnoj sceni Koprivnice, Stanislavu Lovkoviću za doprinos razvoju, djelovanju i promicanju sporta, Gordani Gazdić-Buhanec za doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, Nikoli Sočevu za doprinos i rezultate u dobrovoljnom vatrogastvu, Josipu Juratoviću za doprinos i promociju Koprivnice i Hrvatske u Njemačkoj i Europskoj uniji te Ranku Celiščaku za doprinos u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Medalju čine dizajnirana medalja i novčana nagrada u iznosu od deset tisuća kuna.

Dodijelit će se, također, i plakete Grada Koprivnice. Predloženi su Dina Perković za nesebičan humanitarni rad prema potrebitima, Obrt za proizvodnju, preradu i istraživanje ljekovitog bilja Pampa – Tea obitelji Krznarić, Udruga žena Gorično srce Kunovec Breg za doprinos očuvanju tradicije i unapređenju društvenog života i Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakovčice za doprinos razvoju dobrovoljnog vatrogastva.

Gradski vijećnici glasat će o predloženim osobama. Priznanja dobitnicima uručit će se 4. studenog na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice.