23.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehno Geek

Dronovi – revolucija na nebu
D

U posljednjih nekoliko godina iznad javnih događaja na otvorenom sve češće viđamo male letjelice s 4 ili više propelera i prikačenom kamerom. Radi se o dronovima, bespilotnim letjelicama male težine, koje omogućuju snimanje i fotografiranje iz ptičje perspektive.

Ne propustite

 

Prije njihovog razvoja za ovakve snimke fotografi i snimatelji koristili su helikoptere, kranove, avione ili bilo koji drugi način kako bi se digli iznad subjekta.

Za dronove ste zasigurno čuli prije nego su oni postali komercijalno dostupni. Vojni dronovi korišteni su u borbi protiv terorizma, ali i za vrijeme rata u Bosni, i sve se češće spominju u vojnim operacijama. Iako je njihova osnovna funkcija izviđanje i nadzor, sve više se koriste i za zračne napade.

Kao što to biva s većinom vojnih tehnologija i dronovi su iz vojnih strojeva doživjeli preinaku u komercijalne. Razvijene su gotovo simpatične letjelice koje se, osim za snimanje i fotografiranje, sve više koriste u razne druge svrhe.

Kako bi se omogućilo što lakše upravljanje dio dronova koristi najmodernije tehnologije. Spojeni su na GPS satelite, u svakom trenutku znaju svoju lokaciju. Opremljeni su različitim senzorima, tako da je sudar s objektima u okolini gotovo nemoguć. U slučaju ispražnjenja baterija kontrolirano se i samostalno spuštaju na zemlju. Koriste napredne tehnologije za stabilizaciju slike, tako da vam nije zlo kad gledate snimke.

Pogledajte kako izgleda video snimljen dronom. Pilot sa zemlje upravlja letjelicom na kojoj je montirana kamera.

Pilot, ili osoba koja upravlja, kod bespilotnih letjelica nije neizostavan faktor. Vrlo lako ih je moguće programirati tako da lete po određenoj ruti i vrše zadane radnje.

Amazon, najveća internetska trgovina, 2014. počinje s planovima za korištenje dronova u svrhu dostave. U testnoj fazi je i razvoj dronova koji bi dostavljali lijekove u teško dostupna područja, a neke američke bolnice testiraju dostavu krvi uz njihovu pomoć.

Ljubitelji robotike dronove koriste u zabavne svrhe. Osim utrka na posebnim zračnim stazama koriste ih i za borbe. Dron koji prvi padne na tlo izgubio je.

Facebook ima svoju ideju za korištenje dronova, let iznad manje razvijenih područja i odašiljanje internetskog signala – jer lajkovi su bitni.

Daljinski upravljač koji kao ekran koristi pametni mobilni uređaj // Foto: ingimage.com

Sjetimo se listopada 2014. i kvalifikacijske utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije za Euro. Pred sam kraj prvog poluvremena iznad stadiona se pojavio dron sa zastavom Velike Albanije koji je izazvao opći kaos i velike nerede.

Česte su i nezgoda koje su izazvane neopreznim rukovanjem. Na koncertu Enrique Iglesiasa jedan od fanova odlučio je snimiti svog glazbenog idola iz zračne perspektive. Dron se približio pjevaču dovoljno da ga ovaj pokuša primiti rukom, no jedan od propelera zahvatio mu je prst i ozlijedio ga.

Ušli smo u doba dronova, nebeskih pratitelja i pomagača. Nadajmo se da će se više koristiti u humanitarne nego u vojne svrhe. Ako posjedujete dron imajte obzira na tuđu privatnost i koristite ga prema uputama. Ako pak želite nabaviti dron najbolje bi bilo da za početak kupite neki jeftini na kojem ćete naučiti kako pilotirati ovakvim letjelicama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obavljen očevid

Policija o strašnoj nesreći: Vozačica (21) skrenula na suprotnu traku, drugi vozač poginuo na mjestu, u njenom autu bilo i dijete

Policija je objavila detalje stravične nesreće koja se dogodila u susjednoj Međimurskoj županiji i u kojoj je poginula jedna...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×