udar na džepove

Drugi put u godinu dana gradski čelnici digli ekonomsku cijenu vrtića, roditelji već od listopada plaćaju 100 kuna više

Motivaciju za podizanje cijene, koja nikad nije popularna, pojasnili su povišenjem cijena energenata i prehrane, odnosno određenim promjenama na tržištu

18:15h
0
Ludbreg // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ludbreški gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća s 10 glasova za i jednim protiv, podržali su Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima u 2022. godini.

Naime, Odluka se odnosi na sufinanciranje boravka djece u gradskom Dječjem vrtiću Radost, kojom se podiže ekonomska cijena s dosadašnjih 1450 kuna po djetetu na 1600 kuna za djecu vrtićke dobi, odnosno 1700 kuna za djecu jasličke dobi.

Sufinanciranje od Grada Ludbrega iznosilo je dosad 950 kuna, a ovom odlukom sufinanciranje se podiže na 1000 kuna, dok bi preostalu razliku od sto kuna snosili roditelji.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Krajem prošle godine Gradsko vijeće je donijelo odluku o sufinanciranju boravka djece za ovu godinu, gdje je također podignuta ekonomska cijena za 150 kuna, pri čemu je tih 150 kuna po djetetu bilo na teret proračuna Grada Ludbrega. Ovim povećanjem se taj iznos dijeli između Grada i roditelja i to na način da Grad snosi 50 kuna, a roditelji 100 kuna. Time bi se ukupno u ovoj godini ekonomska cijena podigla za 300 kuna, od čega je udio Grada 200 kuna, a udio roditelja 100 kuna – pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Erina Stančin.

Motivaciju za podizanje cijene, koja nikad nije popularna, pojasnili su povišenjem cijena energenata i prehrane, odnosno određenim promjenama na tržištu, što zapravo utječe na formiranje ekonomske cijene boravka djece u vrtiću.

– Stoga je Upravno vijeće Dječjeg vrtića Radost predložilo da se korigira ekonomska cijena i u tom slučaju bi nova cijena vrijedila već od 1. listopada ove godine – napomenula je E. Stančin.

Ludbreg // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Također, ovim izmjenama se predlaže da se doznače sredstva za djecu koja borave manje od standardnih 200 sati mjesečno, i to sukladno broju dana koje su provela u vrtiću, što se uglavnom odnosi na novoupisanu ili ispisanu djecu tijekom jednog kalendarskog mjeseca.

– U Dječjem vrtiću Radost cijena roditeljskog udjela u ukupnoj ekonomskoj cijeni vrtića od 2007. godine iznosila je 500 kuna. Ovisno o godinama, cijena je varirala od 550 kuna 2009. godine, 600 kuna od 2010. do 2013. godine pa je tada ponovno smanjena na 500 kuna. Ekonomska cijena tadašnjih 1200 kuna narasla je na sadašnjih 1450 kuna, što smo krajem 2021. godine i prihvatili te je Grad Ludbreg po pojedinom djetetu osigurao iznos sufinanciranja od 950 kuna mjesečno, odnosno 60% od ukupnog iznosa, dok se isto za roditelje nije mijenjalo. Sufinanciranje se, naravno, odnosi i na ostale vrtiće čiji su osnivači privatne osobe u gradu – pojasnila je nezavisna Maca Jančić, inače predsjednica Upravnog vijeća ‘Radosti’.

Ludbreg // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW