-2.6 C
Koprivnica
Utorak, 7. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
poslovna konferencija

Energetski stručnjaci u Đurđevcu raspravljali o izazovima i održivosti, Lacković: Na proljeće bi nas mogao zadesiti šok, ulaganjem u obnovljive izvore isključit ćemo divljanje cijena
E

U Đurđevcu imamo devet solarnih elektrana. Kroz te investicije koje su vrijedne devet milijuna kuna, postat ćemo neovisni po pitanju električne energije, kazao je gradonačelnik Hrvoje Janči

Ne propustite

Kako tijekom zime osigurati grijanje brojnih gradskih institucija, ustanova, vrtića i škola, a istodobno se zadržati u strogim okvirima vlastitih proračuna? Mogu li gradovi i općine uopće izdržati financijski pritisak rasta cijena energenata ili bi neki mogli završiti i u minusu? Kako povećati energetsku održivost svoje lokalne zajednice u mjesecima i godinama koje su pred nama? I ono najvažnije, hoće li se cjenovni pritisci prema jedinicama lokalne samouprave preliti i na njihove građane, odnosno mogu li gradovi i općine možda i pomoći svojim građanima da lakše prebrode inflacijsku i energetsku krizu?

- Oglas -

Na sva ta pitanja pokušala je odgovoriti poslovna konferencija Energetski izazovi gradova i općina koja je danas u Đurđevcu na jednom mjestu okupila vodeće ljude hrvatskih gradova i općina, kao i eminentne predstavnike stručne i poslovne javnosti. Svi zajedno su na licu mjesta razmijenili ideje i rješenja za energetske probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

– Građanima pomažemo u ostvarivanju procesa do dolaska vlastite solarne elektrane. To je jedan od faktora da bi se ostvarila energetska neovisnost gradova, odnosno svih jedinica lokalne uprave i samouprave. Dok gradovi i općine grade solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije vezane uz javne objekte, mi pomažemo pojedinim građanima da ostvare solarnu elektranu na vlastitoj kući i postanu neovisni građani i žive u neovisnom energetskom gradu. To je budućnost – kazao je Svibor Jančić iz Zelene energetske zadruge.

Đurđevac, panel
Foto: Ivan Balija

Na konferenciji su održane četiri panel rasprave. Prva, pod nazivom Uloga energetike u planiranju poslovnih zona bavila se ozbiljnom analizom dosadašnjeg načina osnivanja lokalnih poslovnih zona po principu Na rubu urbanog područja imamo veliko zemljište za proizvodne hale, uz zajedničko promišljanje kako postojeće ili nove poslovne zone kroz energetska rješenja učiniti privlačnijima za poduzetnike i investitore.

- Oglas -

U drugom panelu Energetska samodostatnost gradova i općina vodeći ljudi jedinica lokalne samouprave iznijeli su svoje probleme i izazove s kojima se suočavaju, a predstavnici resornih ministarstva predstavili su moguća rješenja i prilike koje se pružaju kroz europske fondove.

– U Đurđevcu imamo devet solarnih elektrana koje su postavljene na vrtiću, školi, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, sortirnici, kompostani, pročistaču otpadnih voda… Kroz te investicije koje su vrijedne devet milijuna kuna, postat ćemo neovisni po pitanju električne energije, a cilj njihova postavljanja je da se smanji utjecaj cijene energenata na cijenu usluge, baš zbog toga što smo uložili u solarne elektrane – napomenuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Đurđevac, panel
Foto: Ivan Balija

Neiskorišteni potencijali geotermalne energije bila je tema trećeg panela, namijenjenog dosad u Hrvatskoj slabo iskorištenom resursu geotermala.

Četvrti panel Znanost u energetskoj i zelenoj tranziciji razmotrio je izazove koje pred hrvatske gradove i općine postavljaju politike i strategije Europske unije, ali i ukazao na važnost hrvatskih znanstvenika u iznalaženju konkretnih i primjenjivih rješenja za budući rast i razvoj.

Više od 20 stručnih panelista tijekom konferencije fokusiralo se na trenutne, ali i buduće energetske izazove hrvatskih gradova i općina.

Đurđevac, panel
Foto: Ivan Balija

– Grad Đurđevac svojim aktivnostima pokazuje da je ključno aktivno djelovati i ići u realizaciju projekata što prije, s obzirom na to da do kraja ožujka iduće godine imamo ovakvu cijenu energenata, a tada bi nas mogao zadesiti šok. Kada bi se primjenjivala realna cijena, ona bi značajno utjecala na cijenu svih usluga koje Grad pruža građanima, od komunalnih do ostalih usluga. Kroz šest mjeseci Grad Đurđevac će nastojati investirati preusmjeravanje sredstava u proračunu u obnovljive izvore energije i na taj način steći samodostatnost za svoje potrebe i time isključiti divljanje cijena energenata na cijenu  gradskih usluga – poručio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Organizatori ove jedinstvene poslovne konferencije su internetski portal Energetico, Poslovni dnevnik i Grad Đurđevac, a partneri konferencije Sveučilište Sjever, GIU Obnovljivi izvori energije Hrvatske te portal Gradonačelnik.hr.

Đurđevac, panel
Foto: Ivan Balija
Đurđevac, panel
Foto: Ivan Balija
Đurđevac, panel
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

trakavica

Novi šok! Hrvatski posvojitelji zaustavljeni na izlasku iz Zambije

Nakon što je prekinut sudski postupak i Hrvatima zarobljenima u Zambiji naloženo je da napuste zemlju u roku od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti