Virus se širi

Epidemija gripe je na vrhuncu, vrtići su poluprazni, bolničke čekaonice pune, pedijatrica dr. Zorka Valentić: Apeliramo na roditelje da zbog zaraze ne dolaze ako dijete ima tipične simptome gripe

12:24h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Gripa je ovoga tjedna dostigla svoj vrhunac. Bolničke su čekaonice doslovno pune, vrtići i škole poluprazni, a pedijatri imaju pune ruke posla.

– U bolnicu je prvih sedam dana veljače primljeno 14 pacijenata sa sumnjom na gripu, od toga njih devet starijih od 65 godina. Epidemija je sada pri vrhu, trend rasta se ne smiruje i visoka je vjerojatnost zaraze – rekao nam je dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice.

Napomenuo je da je još uvijek na snazi zabrana posjeta, a sve u svrhu zaštite pacijenata.

Pedijatrica dr. Zorka Valentić kaže da mališani u povećanom broju boluju od virusa pa  su tako jučer primili 74 pacijenta, a u ponedjeljak njih čak 77, što je puno iznad prosjeka.

– To su velike brojke, gripa je sve češća. Evidentiramo ju od prije šest tjedana, ranije je bio na snazi virus B, dok je sada tipičan A, odnosno gripa popraćena probavnim smetnjama – kaže nam pedijatrica.

Mato Devčić, ravnatelj bolnice // Foto: Matija Gudlin

Dr. Valentić apelira na roditelje da ne dovode djecu ako imaju tipične simptome gripe, zbog opasnosti zaraze drugih.

– Ako netko od odraslih u kući ili više članova obitelji boluje, a simptomi su tipični, nema potrebe dolaziti, može se nazvati. Temperatura može trajati i šest dana – kazuje pedijatrica.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, do sada je u županiji oboljelih ukupno 1171, no to su brojke bez podataka za ovaj i prethodni tjedan kada je gripa dostigla vrhunac pa stoga broj sigurno prelazi 2000 zaraženih.

– U vremenu od 29. siječnja do 2. veljače, hospitalizirano je ukupno 48 ljudi, a do sada je zabilježen jedan smrtni slučaj – rekla nam je dr. epidemiologinja Danijela Pinter.

Virus uglavnom ‘napada’ srednju i stariju populaciju pa je tako oboljelih od 30 do 64 godine 50 posto, a primjerice djece do četiri godine 10 posto.

Prema podacima s kojima raspolaže, u Koprivnici je oboljelih 815, u Križevcima 465, a u Đurđevcu 96, no kako smo već naveli, brojke su zasigurno puno veće, a još će i više narasti ovih dana.

Simptomi gripe i prehlade, kako ih razlikovati:

Simptomi i znakovi Gripa Prehlada
Nastup (početak bolesti) vrlo naglo postupno
Temperatura visoka normalna ili umjereno povišena
Glavobolja redovito rijetko
Bolovi u mišićima često rijetko
Umor i iscrpljenost jače istaknuti ne
Kašalj suh, vrlo neugodan odsutan ili blag
Začepljenost nosa ponekad redovito
Kihanje ponekad uobičajeno
Komplikacije često vrlo rijetko
Izostanak s posla i iz škole često rijetko

 

čitam...
Loading...