Nova hrvatska znanstveno – istraživačka ekspedicija – Andamansko otočje i Sumatra

20:01h
0
Istraživanje u džungli Madakaskara // foto: Goran Šafarek

Mladi hrvatski biolozi, Dr.sc. Olga Jovanović i Goran Šafarek, dipl. ing. ponovno se spremaju u nove pothvate, nakon što je o njihovim posljednjim uspjesima nedavno prikazan i dokumentarni film „Tajna šarene evolucije“ na prvom programu HTV-a u elitnom večernjem terminu.

Mladi istraživači su početkom ove godine bili u Ekvadorskoj Amazoni gdje su tražili žabu Atelopus, na jednom od posljednjih staništa ove kritično ugrožene vrste. Osim toga, istraživali su i fenomen tzv. upozoravajuće obojenosti kod malih otrovnih šarenih žabica iz porodice Dendrobatidae.

Andamani - najveće otočje Bengalskog zaljeva u Indijskom oceanuOvoga puta, uputit će se na drugi kraj svijeta – daleki istok, na Andamansko otočje u Indijskom oceanu i Mentawai na Sumatri. Za razliku od Amazone gdje su istraživali stanovnike šumskog tla, njihova pažnja će biti usmjerena na stanovnike viših katova džungle. Iako će proučavati sva bića na koja naiđu, njihovu znatiželju će i u ovoj prilici najviše zaokupljati gmazovi i vodozemci.

Grabežljiva osa // foto: Goran ŠafarekEkspedicija kreće na put krajem studenog ove godine i trajat će tri mjeseca. Istraživači će boraviti u djevičanskim tropskim kišnim šumama, na malim otočićima u tirkiznom Indijskom oceanu, okruženi plemenima iz džungle. U suradnji s HTV-om i ovoga puta će se snimati dokumentarni film o njihovim istraživačkim avanturama.

Brošura o ekspediciji i udruzi Baobab [PDF 0.6 Mb]