12.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 5. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Velika martinjska špelancija u subotu u Koprivnici
V

Ne propustite

081102-martinje-mU cilju očuvanja karakteristične «martinjske tradicije», a s ciljem razvoja turizma na području Županije, TZ Koprivničko-križevačke županije pretočila je običaje u veliku manifestaciju, koja uz očuvanje tradicije i razvoj vinarstva ima za cilj stvaranje prepoznatljivog turističkog branda. Nakon prvog godišnjeg susreta županijskih Martina u Križevcima, lani je domaćin bio Đurđevac.

Ove godine Velika županijska martinjska špelancija održat će se u Koprivnici u subotu, 8. studenoga na Trgu bana J. Jelačića s početkom od 10 sati .Suorganizatori manifestacije su TZ Koprivničko-križevačke županije, Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica. Sudjelovat će sedam martinjskih majstora ceremonijala iz cijele županije, nekoliko martinjskih pripravnika i jedan kandidat iz Kalinovca koji je završio pripravnički staž i koji će biti uzdignut na čast Martinjskog meštra.

Kako nam je priopćio Veliki meštar martinjskog ceremonijala – Bartol Đurok Prvi, Martin malokostanjski – Željko Kožarić Mrvica, u goste stiže i martinjski kolega iz Zagrebačkih Sesveta, bez prava riječi, a oko «polne» se očekuje i dolazak svehrvatskog Martina – Vida Baloga. Predviđeno je da u 10 sati svi meštri krenu pješice od Županije do gradonačelnika Mršića, koji će ih primiti u audijenciju.

Nakon toga, oko 11 sati na trgu će održati svoju Veliku županijsku martinjsku špelanciju i izabrati novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala. On će nakon svega izdati zapovijed o početku martinjskih obreda i uputiti martinjske meštre u svijet da šire vinovjeru. U programu na trgu sudjeluju i članovi svih deset udruga vinogradara i vinara iz cijele županije koji će pripremati gorični gulaš i kuhati vino. Svaka udruga na svojem štandu imat će na ponudu mošt koji će Martini po završetku ceremonijala pokrstiti u vino.

Ova manifestacija kao novi proizvod TZ KKŽ ima pretenziju da s vremenom preraste županijske okvire i postane centralna martinjska priredba u koju će biti uključeni i Martini iz cijele Hrvatske. Tu bi se birao Veliki meštar martinjskog ceremonijala cijele Hrvatske, a priredba bi bila upotpunjena nizom interesantnih popratnih događaja.

Martin Koprivničko-draganovečki
Krešimir Blažek

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

RAZGOVOR

Osebujna Vlasta Delimar priprema performans u centru Koprivnice: Šok se događa u tuđim glavama, meni je prirodno raditi gola, a kada umrem, želim postati...

Umjetnica Vlasta Delimar za petak 6. listopada s početkom u 10 sati najavila je svoj novi performans na Zrinskom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti