Velika martinjska špelancija u subotu u Koprivnici

17:00h
0
martinje
081102-martinje-mU cilju očuvanja karakteristične «martinjske tradicije», a s ciljem razvoja turizma na području Županije, TZ Koprivničko-križevačke županije pretočila je običaje u veliku manifestaciju, koja uz očuvanje tradicije i razvoj vinarstva ima za cilj stvaranje prepoznatljivog turističkog branda. Nakon prvog godišnjeg susreta županijskih Martina u Križevcima, lani je domaćin bio Đurđevac.

Ove godine Velika županijska martinjska špelancija održat će se u Koprivnici u subotu, 8. studenoga na Trgu bana J. Jelačića s početkom od 10 sati .Suorganizatori manifestacije su TZ Koprivničko-križevačke županije, Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica. Sudjelovat će sedam martinjskih majstora ceremonijala iz cijele županije, nekoliko martinjskih pripravnika i jedan kandidat iz Kalinovca koji je završio pripravnički staž i koji će biti uzdignut na čast Martinjskog meštra.

Kako nam je priopćio Veliki meštar martinjskog ceremonijala – Bartol Đurok Prvi, Martin malokostanjski – Željko Kožarić Mrvica, u goste stiže i martinjski kolega iz Zagrebačkih Sesveta, bez prava riječi, a oko «polne» se očekuje i dolazak svehrvatskog Martina – Vida Baloga. Predviđeno je da u 10 sati svi meštri krenu pješice od Županije do gradonačelnika Mršića, koji će ih primiti u audijenciju.

Nakon toga, oko 11 sati na trgu će održati svoju Veliku županijsku martinjsku špelanciju i izabrati novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala. On će nakon svega izdati zapovijed o početku martinjskih obreda i uputiti martinjske meštre u svijet da šire vinovjeru. U programu na trgu sudjeluju i članovi svih deset udruga vinogradara i vinara iz cijele županije koji će pripremati gorični gulaš i kuhati vino. Svaka udruga na svojem štandu imat će na ponudu mošt koji će Martini po završetku ceremonijala pokrstiti u vino.

Ova manifestacija kao novi proizvod TZ KKŽ ima pretenziju da s vremenom preraste županijske okvire i postane centralna martinjska priredba u koju će biti uključeni i Martini iz cijele Hrvatske. Tu bi se birao Veliki meštar martinjskog ceremonijala cijele Hrvatske, a priredba bi bila upotpunjena nizom interesantnih popratnih događaja.

Martin Koprivničko-draganovečki
Krešimir Blažek