Zelena knjižnica

Fascinantan ptičji svijet brojnim fotografijama i zanimljivostima približio je Darko Podravec

Cilj ovih aktivnosti su podizanje svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju i zaštiti okoliša; zaštita prirode i okoliša, zaštita divljih ptica i njihovih staništa kao i djelovanje na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa.

09:24h
0

Na prostoru Hrvatske stalno ili povremeno obitava oko 400. vrsta ptica. Fascinantan ptičji svijet u Knjižnici i čitaonici Fran Galović brojnim fotografijama i zanimljivostima približio je Darko Podravec u sklopu programa Zelena knjižnica.

Predstavio je trening prepoznavanja ptica koji se u Hrvatskoj provodio na više lokacija tijekom 2017. godine u organizaciji udruge BIOM u suradnji s norveškim sveučilištem Nord. Polaznici treninga su kroz terenski program i predavanja naučili prepoznavati hrvatske vrste ptica vizualno i auditivno, te stekli osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja.

Predstavljeni su terenski izleti, uočene vrsta ptica i rezultati obuke polaznika. Cilj ovih aktivnosti su podizanje svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju i zaštiti okoliša; zaštita prirode i okoliša, zaštita divljih ptica i njihovih staništa kao i djelovanje na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Željka Kolar upoznala je prisutne s više projekata koji se provode na području naše županije a kojima je cilj zaštita prirode.

Ljubiteljima ptica posebno će se svidjeti postavljanje promatračnica za ptice na više mjesta, primjerice na Šoderici, na ušću Mure u Dravu i Čambinu te nabava opreme za promatranje ptica.