NAJČITATELJI

FOTO Čitanje je na niskim granama, ali ne u obitelji Hegedić kojoj je zavirivanje među korice omiljena aktivnost: “Zavališ se i opustiš”

Zamislimo budućnost u kojoj svi čitamo više no što to činimo danas. Ne izgleda loše, zar ne?

15:56h
0
Foto: Ivan Balija
Na pod su se smjestili Tea i Leon, dok mjesta na udobnome kutu ima za Lanu te mamu Kristinu i tatu Krunoslava // Foto: Ivan Balija

Pohvaliti se titulom najčitateljske obitelji u 2021. godini – kada je problematika neuzimanja ukoričenih djela u ruke nikad veća, kada naše okruženje čine pametni telefoni, tableti i laptopi, a na njima tiktokovi, netflixi, youtubeovi i drugi servisi – nešto je čime zaista valja biti ponosan.

Majka Kristina i otac Krunoslav te njihova djeca Lana (13), Tea (12) i Leon (5) čine križevačku obitelj Hegedić kojoj je Gradska knjižnica Franjo Marković Križevci sredinom veljače uručila spomenuto priznanje.

– Iznenadili smo se. Iako, Leon je prošle godine dobio priznanje u kategoriji predškolaca zbog posuđivanja slikovnica – priča nam Kristina.

Foto: Ivan Balija
Leon jednostavno obožava slikovnice! Ima čak i jednu personaliziranu, naslovljenu njegovim imenom // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Mama Kristina čita sve, s fokusom na vjersku, ljubavnu i obiteljsku tematiku // Foto: Ivan Balija
Harry Potter kao neupitan izbor omiljenih djela.

Trudili su se ljubav prema čitanju prenijeti na djecu, napominje majka, dodajući kako su joj, osobno, knjige draže od serija i sapunica. Bore se i danas, kasnije nam je rekla, održati povezanost s pisanom riječi, što je postaje sve teže uslijed svih tih aplikacija koje nam posvuda iskaču. Ipak, uvjerena je kako se Lana i Tea, polaznice Osnovne škole Ljudevita Modeca, češće, više i dulje zadržavaju nad knjigama, kao i Leon, ljubitelj šarenih slikovnica koje mu mama čita.

Foto: Ivan Balija
Čitanje mi je postala navika, kaže Lana // Foto: Ivan Balija

– Čitanje mi je postala navika, čitam svaku večer prije spavanja. Zanimljivo je, s time da radije čitam ono što nije za lektiru nego ono što jest – priznaje Lana.

– Puno su mi zanimljivije knjige koje sama izaberem, u odnosu na lektiru – dodaje Tea.

Izabrale su Lana i Tea – kao i brojni mladići i djevojke prije, a nadajmo se i poslije njih – čarobnjačke priče Harryja Pottera kao nešto najbolje u što su se udubile, uživjele. Od Kamena mudraca i Odaje tajni, preko Zatočenika Azkabana, Plamenog pehara i Reda feniksa do Princa miješane krvi i Darova smrti kao zaključnog djela serijala koji je krajem prošloga i početkom ovoga stoljeća popularizirao čitanje. Uostalom, uzevši u obzir majicu koju je Tea nosila, a na kojoj je jasno ispisano Harryjevo ime, nije nas iznenadila kada je rekla kako je dvaput pročitala baš svih sedam knjiga.

Foto: Ivan Balija
Tea je dvaput pročitala sve knjige serijala o Harryju Potteru // Foto: Ivan Balija
Uzmeš knjigu, zavališ se i opustiš.

Tata ne čita previše jer posao oduzima glavninu vremena. No, kada se uhvati nečega, najčešće je riječ o znanstvenim područjima. Mama voli sve što dođe pod ruku, s fokusom na vjersku, ljubavnu i obiteljsku tematiku. Osim avantura i Hogwartsa, Lana i Tea rado se upuštaju u priče misterioznih tematika. Samo da nije bjelodano jasno što se događa, kažu.

– Zavališ se i opustiš – jednostavno, onako usput žureći se na posao, ali apsolutno točno dobacuje Krunoslav.

Foto: Ivan Balija
Kada ima vremena, tata Krunoslav rado se uhvati knjiga o znanstvenim područjima // Foto: Ivan Balija

Osim što danas, uglavnom, čitamo kližući prstom po jednome od ekrana, tu je i opcija e-knjiga. No, Hegedićima je papir i dalje omiljen. Premda do knjiga ponajviše dolaze posuđivanjem u gradskoj knjižnici, nerijetko ih s veseljem kupuju i primaju kao poklone. Tako je Leon dobio personaliziranu, njegovim imenom obilježenu slikovnicu. Najdraža mu je, ipak, otkrio nam je, ona o dinosaurima. Kome u njegovim godinama ta fascinantna bića nisu oduzimala dah i koji ih mališan nije zamišljao kako koračaju današnjom okolinom?

– Čitanjem usvajaš riječi pa i razmišljaš na drugačiji način – dodaje Lana.

– Volimo zamisliti ono što pročitamo – složno vele.

Pa, zamislimo budućnost u kojoj svi čitamo više no što to činimo danas. Ne izgleda loše, zar ne?

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija