14 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Uspjeh za pamćenje

FOTO Damir Vlašić u pravom pothvatu osvojio jedan od najviših vrhova u Europi: Kad stigneš do vrha, to je tek pola puta
F

Ovo je jedno od onih iskustava koje se pamte za cijeli život

Ne propustite

I ptice na grani znaju kako je Mont Blanc alpski masiv planinskog sustava Alpa i drugi po veličini u Europi.

No, što ako vam kažemo da postoji među nama osoba koja ga je i osvojila?

Riječ je o Damiru Vlašiću, članu Planinarskog društva Ludbreg koji je zajedno s još dva planinara uspio osvojiti jedan od najviših vrhova u Europi.

Damir se planinarenjem bavi punih 29 godina, a ovaj pothvat planirao je šest mjeseci.

– Ovaj pothvat planirali smo približno pola godine i u tom vremenu smo provodili intenzivne pripreme. Ja se planinarenjem bavim od 1994. godine, počeo sam u Austriji u okolici Salzburga, a iza toga sam se priključio Planinarskom društvu Ludbreg. Visokogorstvom se bavim posljednjih nekoliko godina, nešto intenzivnije nakon završene visokogorske škole prije četiri godine – započeo je.

FOTO: Damir Vlašić

Za jedno takvo, slobodno kažemo opasno iskustvo potrebna je fizička, ali i psihička sprema.

– Potrebno je visokogorsko iskustvo i dobra oprema. Primijenili smo poznati ,,Light and Fast“ pristup, odnosno pristup alpinizmu koji koristi samo minimalnu opremu potrebnu za što brže postizanje cilja u pretpostavljenim uvjetima – objašnjava Damir.

Planiranje jednog takvog putovanja sa sobom nosi i moguće probleme. Do prvog problema došlo je prošle godine kada su imali prvi pokušaj krajem srpnja po takozvanoj Cosmique ruti iz Chamonixa.

– Prošle godine problem su bili vrlo nepovoljni uvjeti za uspon jer su se ubrzano otopili ledenjaci te su se stvorile velike ledenjačke pukotine, a jedna od njih nas je pred samim vrhom spriječio da nastavimo dalje – govori Damir.

Kako se ne bi susreli s istim problemom i ove godine, odlučili su se za talijansku rutu iz Courmayeura koja je kondicijski vrlo zahtjevna te je poznata kao najteža ruta za uspon na Mont Blanc.

FOTO: Damir Vlašić

Na ovaj pothvat krenuli su 2. srpnja ove godine.

– Prvo smo tri dana proveli na Monte Rosi u svrhu aklimatizacije. Aklimatizacija je bitna zbog prevencije razvoja visinske bolesti na samom usponu. Visinska bolest predstavlja problem i u toliko što isti organizama može svaki puta reagirati na drugačiji način u uvjetima s malo kisika – kazuje.

Zatim, uspon je bio predviđen za 5. srpnja, ali zbog loših vremenskih uvjeta morali su odgoditi i krenuti s danom zakašnjenja.

FOTO: Damir Vlašić

Upitali smo kakav je osjećaj s te visine promatrati svijet?

– To je jedinstven osjećaj i teško ga je opisati nekome tko to ne doživi, no nama nije cilj promatrati svijet s visine. Cilj nam je doživjeti put do vrha, a kad stignemo do vrha to je za nas tek pola puta. Iza toga dolazi silazak koji može biti isto tako težak i povezan s određenim opasnostima kao i sam uspon – priča.

Ovo je jedno od onih iskustava koje se pamte za cijeli život, pa nam je na samom kraju razgovora otkrio koji su im ciljevi za iduću godinu.

– Sljedeću godinu nam je cilj još nešto više, ali za sad nemamo konkretnih planova – zaključuje Damir Vlašić, član Planinarskog društva Ludbreg.

FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić

FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić
FOTO: Damir Vlašić

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Suprotnosti se privlače. Ove dvije simpa frendice uljepšale su koprivnički trg svojom pojavom

Kako se suprotnosti privlače, nije samo fizikalna činjenice, nego i ona modna. Pokazale su to ove dvije simpa frendice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×