DOBRI DUH PROSINCA

FOTO Divno djelo! Volonteri Obrtničke škole i Savjeta mladih obojili zidove stana koji koriste djeca Svitanja

Akcijom su željeli ukazati na važnost i potrebu za institucijama poput centra Svitanje kao i potaknuti mlade da se više uključe u aktivnosti korisne za širu zajednicu.

12:14h
0

Prosinac je mjesec darivanja, period u godini kad više pazimo jedni na druge, spremni smo pomoći i više nego inače, a tome je dokaz i današnja volonterska akcija koja će rezultirati ugodnijim i svježim životnim prostorom za dvije stanarke, korisnice usluge organiziranog stanovanja Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Akciju su organizirali volonteri Obrtničke škole Koprivnica, Udruge Šegrtsko srce i Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije čiji je zajednički tim obojio zidove stambene jedinice koju koriste mladi do 21 godine starosti bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Podsjetimo, Centru Svitanje osnovna je zadaća briga o djeci koja iz različitih razloga nemaju adekvatne životne uvjete pa ovdje pronalaze svoj drugi dom. Ovom akcijom organizatori Obrtnička škola Koprivnica, Šegrtsko srce i Savjet mladih Koprivničko-križevačke županije željeli su ukazati na važnost i potrebu za institucijama poput centra Svitanje, kao i potaknuti mlade da se više uključe u aktivnosti korisne za širu zajednicu.

Kako je objasnio ravnatelj Svitanja Mladen Fajdetić, uslugu organiziranog stanovanja uz organiziranu podršku trenutno koriste dvije korisnice koje imaju svakodnevnu podršku tima odgajatelja, socijalnog radnika i psihologa. Oni im gotovo svakodnevno pružaju savjete, pomažu u usvajanju zdravstveno-higijenskih navika, prehrane, pripreme obroka i sličnog.

Stanarka Valentina zadovoljna je uređenim prostorom

Za smještaj mladih na raspolaganju su dva stana. Jedan je nedavno dobio svoje nove korisnice, a drugi će uskoro biti popunjen. Kapaciteti su trenutno zadovoljavajući. Vlasnik stanova je Grad Koprivnica koji ih je ustupio Svitanju na korištenje.

– U stanovima imaju pravo biti osobe između 18 i 21 godine života, iznimno i djeca od 16 godina ako je s njima punoljetan korisnik, a pravo se ostvaruje na temelju rješenja koje izdaje Centar za socijalnu skrb – pojasnio je ravnatelj.

Cilj je kroz to razdoblje korisnicima koji su pri kraju srednjoškolskog obrazovanja pružiti podršku pri pronalasku zaposlenja, a i adekvatnog smještaja nakon izlaska iz skrbi.

Suradnja Centra Svitanje i Obrtničke škole duljeg je vijeka, a učenici su pred dvije godine već uredili, odnosno osvježili zidove u drugoj stambenoj jedinici.

Tomislav Terstenjak ispred Obrtničke škole i Udruge Šegrtsko srce pojasnio je kako su i ovaj put poželjeli u dogovoru s učenicima učiniti neko dobro djelo, a motivirala ih je i činjenica da je njihova bivša učenica danas stanarka u stanu koji će obojiti.

Akciji se odazvalo šest učenika prvih razreda smjera soboslikari kojima je ovo ujedno i praktična nastava i volontiranje.

Njima se pridružilo i troje članova županijskog Savjeta mladih čiji je predsjednik Ivan Car najavio da je ovo tek početak akcija koji se bave problemima mladih.

Najzadovoljnija je današnjom akcijom bila i stanarka Valentina koju je razveselilo što će prostor u koji je uselila pred desetak dana biti osvježen i uljepšan.

Centar Svitanje ovakvu vrstu usluge za mlade pruža od 2002. godine, a u tom je periodu kroz stambene jedinice prošlo 30 mladih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ravnatelj Svitanja na kraju je predstavnicima volontera uručio zahvalnice.

Učenici Obrtničke škole spremni su bili za bojanje zidova // Foto: Sonja Badalić