19.3 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prvi sati drugoga kruga

FOTO Do 11.30 svoj glas u županiji dalo 14,47 posto birača, s nekima od njih razgovarali smo na biralištu
F

Na području države do 11.30 glasalo je 14,81 posto birača. U Koprivničko-križevačkoj županiji na birališta je izašlo njih 14,47 posto, odnosno 13.527 birača, što je nešto manje nego u prvom krugu, kada je izlaznost bila 15,41 posto.

Ne propustite

Diljem Hrvatske danas se ponovno izlazi na birališta, drugi je krug lokalnih izbora.

Tako i u Koprivničko-križevačkoj županiji glasači mogu dati svoj glas od 7 do 19 sati kako bi izabrali župana, gradonačelnike i načelnike općina.

Na području države do 11.30 glasalo je 14,81 posto birača. U Koprivničko-križevačkoj županiji na birališta je izašlo njih 14,47 posto, odnosno 13.527 birača, što je nešto manje nego u prvom krugu, kada je izlaznost bila 15,41 posto.

U Koprivnici je do 11.30 glasalo 14,73 posto birača (3891), što je više nego u prvom krugu, kada ih je bilo 13,98 posto. Na birališta u Križevcima izašlo je 18,21 posto (3175), također više od odaziva u prvom krugu (15,18 posto). Dosad je glasalo 9,40 posto (627) Đurđevčana, koji su svog gradonačelnika već izabrali u prvom krugu, pa je to znatno manji odaziv od 18,23 posto iz prvog kruga.

Od općina, najaktivniji su birači u Molvama, gdje ih je izašlo 30,02 posto (510 birača), a najmanji je odaziv u Virju, 5,65 posto (199), no oni su već odabrali načelnika.

Za župana se u drugom krugu bore Darko Koren (Mreža, HDZ) i Slavko Tucaković (SDP, HSS, HNS, HSU, HL). Koren je u prvom krugu dobio veću podršku građana, 41,19 posto, dok je za Tucakovića glasalo 28,46 posto birača.

U Koprivnici se bira između Mišela Jakšića (SDP, HSS, HNS, HSU, HL) i Krešimira Papca (HDZ, Mreža) kao gradonačelničkih kandidata. Jakšić je u prvom krugu osvojio 48,81 posto glasova, dok je Papcu povjerenje dalo 31,49 posto građana.

U Križevcima će se voditi napeta završnica izbora između pretendenata na mjesto gradonačelnika, kandidata grupe birača Marija Rajna, koji je u prvom krugu dobio 40,12 posto glasova, i Branka Hrga (HDS, HDZ, HSLS, Mreža), koji je pridobio 36,65 posto glasova u prvom krugu.

U Đurđevcu je sve već poznato, Hrvoje Janči vodit će iduće četiri godine grad zahvaljujući pobjedi u prvom krugu.

Neke općine u drugom krugu biraju načelnike, to su Drnje, Đelekovec, Kalinovac, Sveti Ivan Žabno, Rasinja, Podravske Sesvete, Novo Virje, Novigrad Podravski, Molve i Koprivnički Ivanec. Sve je odlučeno u Ferdinandovcu, Goli, Gornjoj Rijeci, Hlebinama, Kalniku, Kloštru Podravskom, Koprivničkim Bregima, Legradu, Peterancu, Sokolovcu, Svetom Petru Orehovcu i Virju.

Štefica Lukonić vjeruje u promjene // Foto: Martina Maloča

Građani vjeruju u promjene

Susreli smo i nekoliko građana pri obavljanju njihove građanske dužnosti te smo ih upitali o njihovim očekivanjima.

Na jednom od birališta doznajemo kako je u prijepodnevnim satima odaziv bio poprilično bolji nego u prvom krugu te iz onoga što glasači kažu, doznajemo kako su većinom njihovi favoriti ušli u drugi krug izbora. Isto tako, određen broj njih pristupio je glasanju tek u drugom krugu jer ih je previše kandidata, odnosno previše listića, zbunjivalo.

Stjepan Ernečić // Foto: Martina Maloča

Također, iz onoga što glasači kažu, čini se da ne dolaze glasati samo iz građanske dužnosti, nego se iskreno žele nadati promjenama i boljoj budućnosti.

– Vjerujem u promjene, trebalo bi se nešto promijeniti, trebalo bi krenuti nekaj novo, na bolje. Nadam se da budu ispunili ono kaj su obećavali – pozitivna je Štefica Lukonić, čiji su favoriti ušli u drugi krug.

Bračni par Vesna i Stjepan Ernečić također su glasali su za svoje favorite.

– Glasam zbog građanske dužnosti, ali i mislim da bi trebalo doći do promjena. Bumo vidli da li će ispuniti obećanja, ali trebali bi zbog mladih – da ima više radnih mjesta i da mladi delaju – poruka je V. Ernečić te se njen suprug složio da vjeruje u bolje sutra ukoliko njihovi kandidati pobijede.

Vesna Ernečić // Foto: Martina Maloča

Rudolf Patrčević koji je na biralište došao u društvu supruge, pri upitu o obećanjima političara, prisjetio se stare izreke “Obećanje ludom radovanje”.

– Promjene? Ako se sam potrudim, bit će promjena. U prvom sam krugu bio spriječen glasati zbog obiteljskih obveza, ali sad sam došao glasati jer mi svaki put doma pošalju pismo u kojem poručuju “Vrijeme je! Kreni!” pa me to potaknulo – riječi su ovog Koprivničanca.

Rudolf Patrčević misli da će mu biti bolje ako si sam tako napravi // Foto: Martina Maloča

Na portalu ePodravina.hr te na Facebook stranici portala od 19 sati možete pratiti izvještaje iz stožera, javljanja uživo, reakcije kandidata, izborne rezultate i sve ostale relevantne informacije o drugom krugu izbora, koje ćemo pratiti brzo, točno i efikasno.

 

Autori: Martina Maloča i Sanjin Bojić

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×