20.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
nevjerojatna europska amazona

FOTO Doživljaj veličanstvene snage rijeke Drave
F

Područjem Koprivničko-križevačke županije prolaze tri dnevne etape na ruti, a u ovom prilogu pišemo o dionici S7: Koprivnica-Đurđevac.

Ne propustite

Međunarodna biciklistička staza „Europska Amazona“ (Amazon of Europe Bike Trail), duga preko 1,250 kilometara, podijeljena je na sjevernu i južnu stazu. Bicikliranje ovom stazom jedinstvena je prilika za uživanje u ljepotama UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (europska Amazona). Područjem Koprivničko-križevačke županije prolaze tri dnevne etape na ruti, a u ovom prilogu pišemo o dionici S7: Koprivnica-Đurđevac.

Etapa S7 Međunarodne biciklističke staze „Europske Amazone“ povezuje Koprivnicu i Đurđevac. Glavni dio etape dug je 51 kilometar, no rutu čini i oko 29 kilometara odvojaka prema atrakcijama uz stazu. Odvojci se najvećim dijelom odnose na Prekodravlje, odnosno poveznice sa prirodnim atrakcijama tog područja.

Etape S6: Prelog-Koprivnica i S7: Koprivnica – Đurđevac
Etape S7: Koprivnica-Đurđevac i S8: Đurđevac – Pitomača

Glavni dio etape uz razgledavanje „must see“ atrakcija može se proći za tri sata, no ako biciklist ne želi propustiti atrakcije u Prekodravlju tada će na ruti provesti i pet sati. Više od 80% cesta na ovoj etapi je asfaltirano.

Komatnica // Foto: Goran Šafarek

Koprivnica je mjesto u kojem započinje biciklistička tura etape S7. Nakon bicikliranja kroz Herešin, Peteranec i Sigetec dolazi se na područje Regionalnog parka Mura-Drava. Kod mjesta Komatnica i Gabajeva Greda mogu se istražiti najljepši prilazi rijeci Dravi i okolnim pitoresknim jezerima.

Drava, Gabajeva Greda // Foto: Goran Šafarek

Put ne zaobilazi ni Hlebine, kolijevku svjetski poznate Hlebinske škole naivne umjetnosti. U tamošnjim galerijama mogu vidjeti najbolji radovi lokalnih umjetnika oslikani u maniri naive, mnogi upravo s motivima prirodnih ljepota okolice Drave.

Put dalje vodi u Molve, hodočasnički centar Podravine kojim dominira impozantna crkva Uznesenja BDM u nebo (tzv. podravska katedrala), gdje se hodočasnička tradicija vezuje uz legendu o čudotvornom kipu Madone iz 15. stoljeća.

Čingi Lingi odmorište

Nedaleko se nalaze i popularna jezera uz rijeku, Čingi Lingi koje je točka za rekreaciju i plivanje, te Sekuline s nizom „graba“ za ribolov i odmor u prirodi. U blizini se nalazi repaški most s kojeg se može doživjeti nezaboravan pogled na Dravu kao pravu “Europsku Amazonu”.

Sekuline // Foto: Goran Šafarek
Čambina // Foto: Goran Šafarek

Prelaskom mosta dolazi se u Prekodravlje u kojem uporni biciklisti nakon poduže vožnje pored hrastove šume u Repašu kao nagradu mogu vidjeti dva istinska bisera ovog kraja. Prvi je Čambina, barski ekosustav u obliku potkove razvijen iz bivšeg dravskog meandra, zaštićen kao značajni krajobraz.

Druga, nimalo manja atrakcija Prekodravlja je jezero Ješkovo, prekrasan stari meander Drave u obliku potkove. Nedaleko se pak nalazi vrlo atraktivan prilaz najširem koritu rijeke Drave.

Ješkovo // Foto: Goran Šafarek

Povratkom na glavnu rutu, nastavlja se vožnja kroz Molve Grede, Novo Virje i Severovce te se dolazi na završnu točku rute. Dan se završava u gradu „picoka“, Đurđevcu, uz uživanje u ukusnim podravskim jelima i izvrsnim „vinima s peskov“.

Drava, Gola // Foto: Goran Šafarek
Čingi Lingi // Foto: Goran Šafarek

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazing Amazing AoE sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. srpnja 2020. te traje do 31. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 2.411.290,00 €, podijeljenih između 14 partnera.

Koprivničko-križevačke županije u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 145.000 €.

Više o projektu i rezervacijskoj platformi: https://aoebiketrail.com/hr/home-hr/ ; https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope

Više informacija o biciklističkim rutama u Koprivničko-križevačkoj županiji: https://podravinaprigorjebike.com/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturalna večer

FOTO I VIDEO // Prekrasni đurđevački maturanti i maturantice zasjali kao na crvenom tepihu

Maturalna večer jedan je od najiščekivanijih događaja za brojne maturantice i maturante. Upravo danas svoju imaju đurđevački maturanti Strukovne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×