5.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nevjerojatna Europska Amazona

Jedinstvena „Hrvatska Sahara“ i nezaboravan dravski krajolik
J

Područjem Koprivničko-križevačke županije prolaze tri dnevne etape na ruti, a u ovom prilogu pišemo o dionici S8: Đurđevac-Pitomača.

Ne propustite

Međunarodna biciklistička staza „Europska Amazona“ (Amazon of Europe Bike Trail), duga preko 1,250 kilometara, podijeljena je na sjevernu i južnu stazu. Bicikliranje ovom stazom jedinstvena je prilika za uživanje u ljepotama UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (europska Amazona). Područjem Koprivničko-križevačke županije prolaze tri dnevne etape na ruti, a u ovom prilogu pišemo o dionici S8: Đurđevac-Pitomača.

Etapa S8 Međunarodne biciklističke staze „Europske Amazone“ prolazi atraktivnim krajolicima između Đurđevca i Pitomače. Glavni dio etape dug je 36 kilometara, no čini je i 10 kilometara odvojaka prema prirodnim atrakcijama uz stazu.

Glavni dio etape može se proći za dva sata relaksirajuće vožnje, a uz obilazak svih atrakcija vožnja traje otprilike tri sata. Više od 90% putova na ovoj etapi je asfaltirano.

Biciklistička staza Amazon of Europe Bike Trail
S7-S8
Etape S7: Koprivnica-Đurđevac i S8: Đurđevac – Pitomača

Biciklistička tura započinje u Đurđevcu, i to obilaskom najznačajnijih atrakcija tog područja. Biciklisti ovdje imaju priliku posjetiti jedinu hrvatsku pustinju, Đurđevačke pijeske. Ovo područje proglašeno je posebnim geografsko botaničkim rezervatom i stanište je jedinstvene pješčane vegetacije.

Đurđevački peski
Đurđevački peski // Foto: Goran Šafarek

Također se može obići Stari grad u Đurđevcu. Ova utvrda je jedinstveni srednjovjekovni fortifikacijski objekt, uz koju se vezuje Legenda o Picokima koja govori o napadu Osmanlija na grad i lukavoj obrani Đurđevčana.

Novo Virje, Čarda
Novo Virje, Čarda // Foto: Goran Šafarek

Vožnja etapom S8 nastavlja se kroz Severovce prema Novom Virju. Ovo idilično naselje s prekrasnim prilazima Dravi odlično je mjesto za ljubitelje prirode. Blizu je i jezero Drnić, mjesto za mirnu rekreaciju, te izletište Čarda s lijepim starim dravskim meandrom.

Drnić jezero
Drnić jezero // Foto: Goran Šafarek

Bicikliranjem kroz Novo Virje prema Ferdinandovcu na više se lokacija može istražiti predivno okruženje Regionalnog parka Mura-Drava.

Ferdinandiovac, strma pješčana obala
Drava Ferdinandovac, pješčana obala // Foto: Goran Šafarek
Brodićskela
Brodić skela // Foto: Goran Šafarek

Sljedeća lokacija na koju se dolazi je pitoreskno naselje Brodić. Ovo prekrasno naselje pravi je primjer suživota čovjeka i prirode u kojem se obilaskom etno domaćinstva Karlovčan može istražiti život na selu kakav je nekad bio, te tijekom vožnje brodom doživjeti snaga i ljepota Drave.

Vrlo blizu su i Podravske Sesvete, gdje se nalazi bogata etnografska kolekcija Cugovčan te ekološki vrt mira. Nedaleko je i izletište Karaula Mekiš, idealno za boravak u prirodi uz rijeku Dravu.

Kloštarski peski
Kloštarski peski // Foto: Goran Šafarek

Pored obližnjeg mjesta Draganci nalaze se Kloštranski peski, jedinstvena lokacija za doživljaj „Hrvatske Sahare“. Na ovom prostoru nalazi se pojas čistog pijeska koji omogućuje potpuni dojam života u pustinji.

Dnevna etapa završava u Pitomači, odakle biciklisti sljedeći dan mogu nastaviti svoj daljnji put južnim dijelom biciklističke staze „Europske Amazone“ ili pak prelaskom mosta u Mađarskoj isprobati neke od dionica sjeverne staze.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazing Amazing AoE sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. srpnja 2020. te traje do 31. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 2.411.290,00 €, podijeljenih između 14 partnera.

Koprivničko-križevačke županije u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 145.000,00 €.

Više o projektu i rezervacijskoj platformi: https://aoebiketrail.com/hr/home-hr/ ; https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope

Više informacija o biciklističkim rutama u Koprivničko-križevačkoj županiji: https://podravinaprigorjebike.com/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×