PRVI KORACI PREMA IZGRADNJI

FOTO Evo kako izgleda ideja o školi na Podolicama koja bi trebala biti izgrađena za dvije godine

Procijenjena vrijednost izgradnje jest 40 milijuna kuna.

11:27h
0
Foto: koprivnica.hr
Foto: koprivnica.hr

Izgradnja osnovne škole na Podolicama bila je tema današnje konferencije za novinare. Prisustvovali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i arhitekt Hrvoje Njirić.

– Ono o čemu govorimo dvadesetak godina, danas postaje tema s planovima. Obrazovanje, mladost i znanje budućnost su grada. Ovom školom dajemo dodatni moment osnovnoškolskom obrazovanju i polako stječemo uvjete da postanemo grad jednosmjenske nastave. Naši sugrađani s Podolica i Vinice opravdano su se osjećali nezadovoljnima. S ovime pokazujemo koliko nam je taj dio grada važan – kazao je Jakšić.

Objasnio je kako je riječ o inicijalnoj prezentaciji. Procijenjena vrijednost izgradnje jest 40 milijuna kuna. Na inicijalno će rješenje svojim komentarima moći utjecati ravnatelji, ravnateljice i njihovi timovi, a neki već jesu, nakon čega će, kroz otprilike mjesec dana, doći do konačnog rješenja.

Mišel Jakšić // Foto: Marko Dedić

– Projekt Osnovne škole Podolice ide i neće stati bez obzira na klipove pod nogama i izigravanje od strane države. Otvoren je prostor, fiskalna snaga za realizaciju projekta. Za ovakve infrastrukturne projekte mogući su dugoročni krediti, uzevši u obzir niske kamate. Mjerljivu zaduženost smanjili smo, i smanjujemo na povijesno niske razine – zaključio je Jakšić.

“Pojavit će se nove obrazovne mogućnosti”

Arhitekt Njirić više je puta tijekom svojeg izlaganja naglasio kako je riječ o skici, ideji. Također, ističe iskustvo koje on i njegov tim imaju u projektiranju i izgradnji obrazovanih objekata.

– Potrudili smo se dati sve od sebe kako bi projekt bio svrsishodan i prilagođen za ovu sredinu. To nije nikakva mašina, svemirski brod, već grad s potrebnim sadržajima za maksimalno veliku školu prema pedagoškom standardu – naveo je.

Potvrdio je kako školom na Podolicama neće biti potpuno dostignuta želja za jednosmjenskom nastavom. Potrebna je, naime, izgradnja još jedne škole. Gradonačelnik je potvrdio kako nedostaju četiri učionice, najavivši kako će se vjerojatno na jednoj od škola dograditi četiri učionice. Plan je, prema riječima gradonačelnika, školu na Podolicama završavati 2021. godine te se iste godine znatno približiti jednosmjenskoj nastavi.

Hrvoje Njirić // Foto: Marko Dedić

– Posebnost škole jest da se cijela nalazi na neravnom terenu, pada prema jednoj strani. Dobiven je dinamičan pejzaž povezan s terenom, a svaki razred ima svoj vanjski prostor. Rekli bismo, edukativno selo ili gradić koji učenicima omogućava maksimalni komfor i mogućnost ostvarivanja različitih programa. Pojavit će se nove obrazovne mogućnosti, situacije u kojima se nadareno dijete prepoznaje i dobiva dodatni prostor. Obrazovnih ustanova ovakvoga tipa nema mnogo. Postoje iznenađenja kako će funkcionirati. Očekujemo pozitivne efekte topografskog pristupa prilagođenog djeci s posebnim potrebama – pričao je Njirić, navevši zvjezdarnicu kao jedan od mogućih dijelova škole ili, pak, dvoranu koja bi se prema standardnom sistemu mogla podijeliti na tri dijela s košarkaškim terenima.

Ostvarivanje visokih energetskih performansa jedan je od glavnih aspekata kojima su se vodili. Nastavio je kako će prostor sadržavati zone za socijalne mogućnosti, nuditi različitosti iza svakog ugla, a razredi imati vlastiti identitet. Na samome kraju prikazan je, ponovio je Njirić, još uvijek neprecizni videozapis izgleda škole.

Predstavljanju su, također, prisustvovali ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te pročelnica Ana Mlinarić.

Foto: koprivnica.hr
Foto: koprivnica.hr
Foto: koprivnica.hr
Foto: koprivnica.hr