24 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
tradicija

FOTO Gimnazijalci se bacili u akciju za spas žaba, u blizini Đelekovca postavili zaštitne ograde kako ne bi ginule prelazeći cestu
F

Zaštitne ograde postavljene su uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od jednog kilometra

Ne propustite

Na prometnici između Đelekovca i Koprivnice sredinom ovog tjedna postavljene su zaštitne ograde za vodozemce, točnije žabe, kako bi se spasio život ovoj ugroženoj vrsti. U akciji koju je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, sudjelovalo je 28 učenika trećih i četvrtih razreda koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica, koje je u obavljanju posla pohvalio i dožupan Ratko Ljubić.

Riječ je, inače, o tradicionalnoj akciji, kojoj se ove godine pridružila i Općina Koprivnički Ivanec.

– Zaštitne ograde postavljene su uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od jednog kilometra, a ogradu čine 30-ak centimetara visoke onduline ploče koje su vodoravno postavljenje jedna uz drugu te pričvršćene metalnim zaobljenim šipkama zabijenima u tlo. Uz ploče, na razmaku od 10-ak metara, iskopane su rupe u koje su stavljene kante koje služe da u njih padaju žabe, koje će se nakon toga prenositi preko ceste u baru – poručili su.

žabe, zaštitna ograda
Foto: KCKŽŽ

Briga o žabama itekako je razumljiva kada se zna da je riječ o divljim životinjama koje spadaju u skupinu vodozemaca, a vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja. Njihova temperatura tijela ovisi o temperaturi okoline, stoga zimi hiberniraju zakopane u zemlji, mulju ili sakrivene pod lišćem,a dolaskom viših temperatura postaju aktivne i kreću na parenje te migriraju do mrjestilišta koje čini vodeno stanište u koje žabe polažu svoja jaja.

– Upravo je lokacija prometnice Koprivnica – Đelekovec, gdje je s jedne strane ceste šumsko stanište, a s druge strane vodeno stanište, mjesto koje je žabama vrlo interesantna lokacija za razmnožavanje, no njihov je prelazak preko te frekventne prometnice iznimno opasan i brojne žabe bivaju pregažene. Upravo zato provodi se ova akcija, koja će se odvijati tijekom ožujka i travnja, a njeno trajanje ovisit će o vremenskim prilikama i temperaturi zraka – poručuju organizatori.

žabe, zaštitna ograda
Foto: KCKŽŽ
žabe, zaštitna ograda
Foto: KCKŽŽ
žabe, zaštitna ograda
Foto: KCKŽŽ
žabe, zaštitna ograda
Foto: KCKŽŽ
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Proslava Dana općine Koprivnički Ivanec

FOTO Legendarni Pavo Crnac vodio reprezentaciju Koprivničkog Ivanca, odmjerili su snage s nogometašima Slavena

U sklopu proslave Dana općine Koprivnički Ivanec jučer je u Koprivničkom Ivancu odigrana prijateljska utakmica između reprezentacije Općine Koprivnički...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×