potreban im je veći prostor

FOTO Najčitnija knjiga prošle godine bila je Ciganin, al najljepši Kristiana Novaka, D. Sabolović-Krajina: Knjižnica je javni prostor građana, za ovu godinu pripremili smo još više projekata

Bez obzira na pad broja članova, knjižnica pokušava biti što dostupnija svojim članovima.

11:30h
0

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović održano je druženje s medijima na kojem se vodstvo knjižnice osvrnulo na prošlu godinu, ali i podijelilo planove za ovu godinu.


– U 2018. godini smo povukli oko 600 000 kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva kulture. Od toga je oko 50 000 utrošeno na nabavu knjižnične građe, 100 000 za nabavu pomičnih regala i kampusu, 40 000 za obnovu rasvjete u prostoru knjižnice, 8 000 za organizaciju TedX-a, 3 000 za projekte u Bibliobusu te 18 000 za sudjelovanje naših knjižničarki na svjetskom kongresu knjižničara – pobrojala je uvodno ravnateljica knjižnice Dijana Sabolović – Krajina.

Kako kaže, zadovoljni su realizacijom projekata u prošloj godini i očekuju uskoro građenje nove zgrade.

– U prošloj godini smo imali 8155 učlanjenja, a od toga je 7024 članova obnovilo svoju članarinu, dok je bilo 1131 novo učlanjenje, bilježimo 105 000 posjeta, od kojih 85 000 posudba knjiga. U prošloj godini također je održano oko 360 programa za djecu, mlade i odrasle na kojima bilježimo 10 021 posjetu – zadovoljna je ravnateljica.

Dodaje da je u prošloj godini bilo 745, odnosno 8,4% manje članova nego u 2017., ali je knjižnica i dalje u vrhu po dohvatu stanovnika.

Voditeljica Županijske matične službe knjižnice Ljiljana Vugrinec zadovoljna je brigom o razvoju narodnih i školskih knjižnica na području Koprivničko-križevačke županije.

– Od 2015. godine imamo 100 postotni dohvat svih usluga u županiji, a osim nas to ima jedino još Sisačko-moslavačka županija. Čitanost ne opada, dva Bibliobusa obilaze 20 općina i više od 60 naselja te su u prošloj godini imali 86 stajališta. Sveukupno je 13 895 članova u knjižnici i Bibliobusu – zadovoljna je Lj. Vugrinec.

Voditeljica službe nabave i obrade Ana Škvarić kaže kako se trude nabaviti ono što korisnici najviše traže.

– Pratimo svjetske trendove, razmišljamo o mogućnosti pretplate na elektroničke servise i pristup online knjigama. Korisnici na našoj web stranici i Facebook profilu mogu ispuniti kratki upitnik o onome što ima treba ili nedostaje u našoj knjižnici – rekla je Škvarić.

Dodaje da su u prošloj godini dobili najmanje sredstava za nabavu knjižnične građe u posljednjih sedam godina, ali su ipak uspjeli nabaviti oko 6.000 knjiga i ostati iznad svih standarda.

– Prošle godine najviše su se čitali krimići i ljubavni romani te se posuđivale lektire i knjige za učenje engleskog i njemačkog jezika. Posuđeno je otprilike 20-ak knjiga po korisniku i 1200 jedinica knjižnične građe dnevno, a prosjek je oko 615 posuđenih knjiga dnevno. Najviše se čitao Kristijan Novak, knjiga Ciganin, al najljepši – zaključila je A. Škvarić.

Mlada voditeljica koprivničkog Bibliobusa, Petra Dravinski predstavila je projekte koji nas očekuju ove godine, ali i jednu veliku obljetnicu.

– Ove godine slavi se 40 godina Bibliobusa, imamo ukupno 2.500 korisnika i 50 stajališta u Županiji. Pripremili smo projekt za vrtićarce Rastemo čitajući za koji smo osigurali 3.000 kuna od Ministarstva kulture. Izrađivat će se i slikovnice o Bibliobusu i radovi će biti izloženi u izlogu knjižnice, a planira se i čitaonica na otvorenom ispod suncobrana pokraj Bibliobusa – rekla je Petra Dravinski.

Bez obzira na pad broja članova, knjižnica pokušava biti što dostupnija svojim članovima.

– Imamo i digitalne formate građe, a ove godine planiramo i još više programa. Prošle godine najposjećeniji su bili Olimpijada čitanja i Osam digitalnih slikovnica. Knjižnice su više od knjiga, one su javni prostor zajednica. Za ovu godinu planiramo radionice medijske pismenosti, socijalnu inkluziju, čitanje za starije i književne šetnje – zaključila je ravnateljica Sabolović – Krajina.

čitam...